NL | EN | DE | RU

ORANGE PAPER: EXPLORING HAPPINESS

De vraag die wij onszelf dit keer stelde was: hoe maak je je klanten echt blij? Op gemak of op prijs wordt het steeds moeilijker het verschil te maken; het verschil wordt gemaakt met beleving!

Na jaren ‘op de kleintjes letten’ neemt het consumentenvertrouwen toe. En na de magere jaren zijn we allemaal wel weer toe aan wat positivisme. Het mag vrolijk, uitbundig en echt leuk zijn. Dus dat wordt de uitdaging voor de retailers de komende jaren: hoe maken we het niet alleen makkelijker, maar vooral ook leuker!

Een simpel voorbeeld is het succes van Happy Socks. Een degelijk en kleurloos product als de sok wordt een mode-accessoire. We mogen onszelf weer uitspreken en wat extra geld uitgeven aan een functioneel product. Van moeten, naar willen; van functie naar emotie, van gemak naar plezier. Het zit al in de naam: happy! Vrolijke kleuren, uitgesproken motieven, ook in design zien we de uitgesproken vrolijkheid terug. Grote merken zetten gamificationin om brand awarenessen loyaliteit te verhogen.

Happiness kan ook zitten in delen. Sharing is caring. Steeds meer merken zetten in op het goede gevoel dat we krijgen als we producten kopen met een goed verhaal. Jij koopt een paar schoenen en iemand in een ontwikkelingsland krijgt ook een paar. Jij jouw product en ergens anders ter wereld wordt een boom geplant. Steeds meer consumenten zijn op zoek naar een product met een goed verhaal. Happy door te delen.

De uitdaging is duidelijk, maar hoe maak je je klanten echt blij? Dat is een vraag die retailers zichzelf moeten stellen. Want op gemak of op prijs wordt het steeds moeilijker het verschil te maken; het verschil wordt gemaakt met beleving!

Special thanks to: Keung Li, Hunkemoller en Janine Pieterse-Kok, Coca Cola European Partners

Office the Netherlands

Bisonspoor 8000

Copenhagen Tower

Verdieping 7/8

3605 LT Maarssen

+31 (0)346 56 3764

info@josdevries.nl

Office Russia

125047, Москва

Business Center Lesnaya Plaza

4th Lesnoy Pereulok 4, office 425

+7 964 511 43 78

i.bolotova@josdevries.eu

Office Germany

Landsbergerstraße 318 d

D-80687 München

+49 (0)89 568 246 580

officegermany@josdevries.eu