Zes grote trends in het winkelcentrum

dinsdag 24 mei 2016


Neem contact met ons op voor meer informatie

» Neem contact op

Zes grote trends in het winkelcentrum

Uit onderzoek van Verde-Warthon blijkt dat ‘beleving’ voor de meeste bezoekers van het winkelcentrum de reden is om terug te keren. In een succesvol winkelcentrum is altijd iets te beleven. Maar liefst de helft van de ondervraagden vonden dit de belangrijkste pijler van het winkelcentrum. Slechts 9 procent noemt toegankelijkheid, 21 procent navigatie en nog eens 21 procent comfort als belangrijkste pijler. Voor een succesvol winkelcentrum is de beleving dus doorslaggevend om loyaliteit te creëren.

Wij hebben zes grote trends in de wereld van winkelcentra onder elkaar gezet die bijdragen aan de beleving.

1. The Third Place

Het winkelcentrum is de tussenstop tussen thuis en de bestemming, bijvoorbeeld werk of school. De plek waar je even tot rust kan komen of juist komt om mensen te ontmoeten. Passend bij het ritme van de dag. Dit wordt gecreëerd door verschillende functies te verenigen. Niet alleen winkels, maar ook gastronomie en leisure. Zo kan bijvoorbeeld sport bijdragen aan het winkelcentrum, maar ook een bioscoop of theater kan zorgen dat het winkelcentrum ‘The Third Place’ wordt.

2.  Integratie van de architectuur

Maak gebruik van de unieke elementen van de architectuur om de experience te vergroten. De unieke dynamiek van het gebouw kan de ervaring van het winkelcentrum vergroten. Voorbeelden hiervan zijn de werken van bekende architecten als Zaha Hadid en Liebeskind. Het is belangrijk de karakteristieke eigenschappen van het gebouw zo goed mogelijk te laten zien. Maar natuurlijk heeft een winkelcentrum een speciale retail-dynamiek met eigen eisen waaraan moet worden voldaan. Het grootste succes ontstaat wanneer alles samenkomt, functie én design. 

3. Evenementen 

Dynamiek en actualiteit zijn key, in een succesvol winkelcentrum is altijd wat te beleven. Dit kan heel letterlijk betekenen dat er ruimte is voor evenementen. Evenementen kunnen in samenwerking met retailers worden georganiseerd. Denk bijvoorbeeld aan hippe modeshows of een leuke pop-up markt. Goede evenementen zorgen voor rumoer, zowel online als fysiek. En winkelcentra willen natuurlijk niets liever dan dat er over hen gepraat wordt! Er liggen veel kansen voor het winkelcentrum dat zich als merk weet te gaan gedragen, met een eigen marketingkalender en communicatieafdeling. Evenementen zijn een belangrijk middel in de 'toolbox' van die marketingafdeling. 

4. Digital solutions

De mogelijkheden van de techniek zijn eindeloos. Dankzij touchscreenschermen kunnen bezoekers makkelijk door het winkelcentrum navigeren en op grote schermen kunnen in real-time de fashion-shows van over de hele wereld worden vertoond. Maar digital solutions kunnen ook worden ingezet voor de ultieme customer journey. Zowel thuis als in het winkelcentrum. Via een app kan de klant voor, tijdens en na het bezoek worden geïnspireerd. Zo blijft het winkelcentrum altijd in contact en communiceert als merkidentiteit waaraan de bezoekers zich kunnen binden.

5. Food

Unieke food concepten dragen niet alleen bij aan de verblijfsduur, maar ook aan de beleving. In het buitenland is eten en drinken één van de belangrijkste redenen om naar het winkelcentrum te gaan; het is een ontmoetingsplek. In Nederland blijft deze functie nog een beetje achter. In het buitenland is het winkelcentrum een destination center: een plek waar de klant speciaal naar toe komt, langer verblijft en bereid is verder voor te reizen. Eten en drinken passen helemaal bij deze shopping trip. Naast horeca winnen ook de markthal of foodhallen aan populariteit. Het winkelcentrum moet weer een destination center worden. 

6. Pop-up

Benut leegstand en creëer nieuwe mogelijkheden. Pop-up is een ideale manier om het winkelaanbod dynamisch en afwisselend te houden. Het mooie van pop-up is dat van iets negatiefs, namelijk leegstand, iets positiefs gemaakt wordt: kansplekken voor een nieuw soort winkelen. Zo kan er bijvoorbeeld een podium worden geboden aan kleine zelfstandige ondernemers om hun producten te tonen. Een van de grootste ergenissen van winkelend Nederland is dat alle winkelstraten zo op elkaar gaan lijken, pop-up kan hier een einde aan maken. 

We Create

JosDeVries The Retail Company BV
Bisonspoor 8000
Copenhagen-toren
Verdieping 7/8
3605 LT Maarssen​
P.O. Box 1194, 3600 BD Maarssen
+31 (0) 346 563 764
[email protected]

© 2019 JosDeVries The Retail Company BV · All Rights Reserved

by Amped Concepts