Zes focuspunten voor retail van een millennial

woensdag 10 juli 2013


Neem contact met ons op voor meer informatie

» Neem contact op

Zes focuspunten voor retail van een millennial

Ik ben van de Y-generatie, ofwel een millennial. Er is al heel veel geschreven over mijn soort. Een vreemde generatie met sterk afwijkende normen en waarden. Wij doen het allemaal anders. Geldt dat niet voor iedere generatie? Misschien wel, maar door de digitalisering lijkt het verschil zoveel groter te voelen. Maar enfin, als ik dan een millennial ben en mijn soort onder een vergrootglas ligt, laat mij dan van deze gelegenheid gebruik maken om mijn ideale winkelervaring te schetsen.

Als ik het voor het zeggen had …

1. Druk
Ik heb het heel druk. Doordeweeks ga ik dus niet uitgebreid de stad in. Ik ga er alleen op uit voor de dagelijkse boodschappen. Als ik terugkom van mijn boodschappen plof ik op de bank. Met iPad en iPhone. En dan wordt er geshopt. Op zoek naar een specifiek product of merk wat ik op dat moment nodig heb. Of ik word door een reclame geprikkeld. Afhankelijk van het product, koop ik het ofwel online (low risk, low involvement) of ik oriënteer me online en ga in het weekend naar de winkel (high involvement).

Dus kunnen jullie mij een groot plezier doen? Maak je website responsive. Ik heb het geduld niet voor websites die niet werken op mijn iPad of iPhone. Dan ben ik met één klik bij een andere aanbieder. En die zijn er! En zorg dat je gemakkelijk te vinden bent. Als je niet bij de top 3 van zoekresultaten zit, doe je voor mij niet mee.

2. Voeg toe
Begrijp dat mijn keuzemogelijkheden enorm zijn. Door de transparantie van internet kan ik hetzelfde product bij veel verschillende aanbieders kopen. Dat vraagt naast een goede prijs om extra toegevoegde waarde. Wat zijn services die je kan toevoegen aan je product waardoor jouw product relevanter wordt? Wat maak mij trouw aan jouw merk? Denk aan Nike die het mogelijk maakt om als runner deel uit te maken van de community, scores te delen en te vergelijken.

3. Reageer
Ik heb heel veel invloed. Ik sta altijd in verbinding met mijn mede-millenials. Dat betekent dat je altijd wordt gecheckt. Negatieve recensies over je zal ik  lezen. En daardoor niet bij je kopen. Positieve ervaringen zal ik delen. Het is leuk als je daarop reageert. Als ik een negatieve ervaring met je heb, zal ik die ook delen. En mijn netwerk is groot. Zorg dus dat je altijd weet wat erover je geschreven wordt.

4. Op maat
Digitaal meten en weten we alles. Dus ik verwacht dat je mij online herkent en dat je data over mij beschikbaar hebt. Ik wil op een persoonlijke pagina terecht komen. Waar vooral acties en promoties staan die bij mij passen. En maak het dan ook meteen shareable. En als je me later attendeert op promoties, zorg dan dat die aansluiten bij mijn koopgedrag, anders is het spam.

5. Shoppen
En dan is het weekend. Tijd om te shoppen! Tijd voor entertainment. En ik shop graag kan ik je vertellen. Dus als ik vrolijk binnen kom, kom mij dan ook vrolijk begroeten en helpen. Anders ben ik snel weer weg. En als ik me van tevoren georiënteerd heb, wil ik wellicht nog wat advies van de verkoper. Zorg dus dat verkopers over de juiste kennis beschikken. Te vaak zie ik goedkope weekendkrachten die nog minder weten dan ik. En dat is een afknapper. Daardoor verliest de fysieke winkel relevantie voor mij.

6. Entertainment
Ik wil dus entertainment. In een happy mood shoppen. Zorg dus dat ik me happy voel als ik je winkel binnen stap. Teveel winkels zijn vooral kostenefficiënt ingericht. Beleving is een van de elementen die beter fysiek kan worden ingevuld dan digitaal. En beleving zit in keuzes rondom store design, verlichting, visual merchandising. Maar ook integratie van on- en offline op de winkelvloer. Er zijn maar een paar formules die faciliteren dat ik digitaal extra informatie van het product kan bekijken, reviews kan checken en alternatieven aanbieden. Laat staan dat er een koppeling naar etail wordt gemaakt.
Maar wat ik echt graag zou zien, is digital experience! Denk aan interactieve etalages, augmented reality en digital branding. En ik zie graag terug op de vloer wat populaire artikelen zijn op facebook of pinterest. Daar word ik blij van en daardoor blijf ik langer in de winkel. En ga ik dus uiteindelijk meer kopen.

Lieneke van der Laan | JosDeVries The Retail Company

Oh ja. Reageer niet direct ongemakkelijk als ik mijn mobieltje erbij haal. Wellicht wil ik gewoon feedback van mijn vrienden op een aankoop. Of zoek ik naar extra informatie over het product, wil ik reviews checken. En soms ook de prijs vergelijken. Dat gebeurt nou eenmaal, wees daar niet bang voor. Sterker nog, het wordt tijd om dat gewoon te faciliteren. Want het gebeurt toch.

We Create

JosDeVries The Retail Company BV
Bisonspoor 8000
Copenhagen-toren
Verdieping 7/8
3605 LT Maarssen​
P.O. Box 1194, 3600 BD Maarssen
+31 (0) 346 563 764
[email protected]

© 2019 JosDeVries The Retail Company BV · All Rights Reserved

by Amped Concepts