Woonboulevards begrijpen er niets van

dinsdag 15 januari 2013


Neem contact met ons op voor meer informatie

» Neem contact op

Woonboulevards begrijpen er niets van

Nieuwste column van onze collega Lieneke!

Ik heb een nieuw huis. Super leuk natuurlijk. En bij een nieuw huis horen nieuwe spullen. Van meubels tot douchewand zeg maar. De laatste weken heb ik dan ook veel tijd doorgebracht op woonboulevards. En dat was een leerzame ervaring. Iedereen die al eens eerder is verhuisd herkent het waarschijnlijk wel. Sommige dingen zijn leuk om te kopen, andere dingen niet maar die heb je nu eenmaal nodig. En dat is sterk bepalend voor je stemming (mindset) en de manier waarop je gaat winkelen.

Voor de leuke dingen neem je uitgebreid de tijd, je wilt er gewoon van genieten. Uitspraken tegen mijn vriend als ‘laten we er een leuk dagje van maken’ en ‘lekker gezellig’, spreken dan ook voor zich. Tijd speelt geen rol en in deze stemming ben ik vooral gevoelig voor sfeer, vriendelijke en attente aandacht, maar vooral ook de vormgeving. Minder gevoelig ben ik voor schreeuwerige aandachttrekkers, prijsstunts en andere opdringerige aandacht. Sterker nog, daar word ik eerder chagrijnig van.

Voor producten die ik gewoon nodig heb en zeker niet leuk vind om te kopen geldt in essentie het tegenovergestelde. Ik wil snelle en zakelijke informatie, geen ongevraagde aandacht en vooral een gemakkelijke vindbaarheid van wat ik zoek. Ik zal veelal vooraf al hebben vastgesteld wat ik een acceptabele prijs vind. Naast de prijs is voor mij de tijd een doorslaggevende factor.

En beste lezer, waar ga je naar toe als je aan het inrichten bent voor je nieuwe huis? Juist ja, woonboulevards. Dat is ook het eerste waaraan ik dacht. En ik kan u verzekeren dat ik er een heleboel heb afgestruind en tot de conclusie moet komen dat de meeste woonboulevards er niets van hebben begrepen. Eerder lijkt het erop dat ze hun uiterste best doen mijn consumentenlogica precies omgekeerd toe te passen.

Alles lijkt erop gericht om mij zo snel mogelijk weer naar buiten te krijgen. Van een sfeer die past bij mijn stemming ‘van een dagje uit’ tref ik heel weinig aan. Het resultaat hiervan is dat ik minder lang blijf, geen tijd besteed om eens lekker rond te kijken en dus onder de streep minder besteed. Ik word ertoe aangezet om mijn langzame en aangename route in mijn hoofd om te zetten naar de snelle en zakelijke route. En dat is ze helaas goed gelukt. Het totaalconcept van de woonboulevard klopt niet bij de stemming van de klant. Sterker nog, er lijkt vaak geen sprake van een concept. Losstaande winkels in eindeloze gangen is geen concept, maar een willekeurige verzameling van winkels. Er is bijvoorbeeld nauwelijks geïnvesteerd in sfeer en beleving.

Vaak ligt hier een koude businesscase-discussie aan ten grondslag. Sfeer en beleving laat zich niet zo gemakkelijk uitdrukken in een excel-formaat. Begrijp me niet verkeerd, het is niet eenvoudig om de relatie tussen omzet en winst aan de ene kant en sfeer en beleving aan de andere kant aan te tonen. Maar ook met relatief kleine investeringen kan er al veel worden bereikt. Gelukkig zijn er ook al veel voorbeelden waarin is aangetoond dat het koopgedrag in sterke mate wordt geprikkeld door de sfeer en beleving van de omgeving.

En als ik dan toch een beetje mag speculeren, het winkelen kan leuker gemaakt worden door het toepassen van moderne techniek. Van interactieve winkeletalages tot gamification, winkelen wordt direct veel leuker en interactief en je spreekt hiermee ook nog eens het hele gezin aan!

Maar ook voor de zakelijke shopper, die doelgericht en efficiënt wil kopen zijn verbeteringen denkbaar. Zo kan de bereikbaarheid sterk verbeteren met het toepassen van moderne techniek. Dat begint echt met een goede navigatie. Uit eigen ervaring kan ik u zeggen, dat je geen zin hebt om eerst een paar rondjes te lopen op zoek naar een plattegrond. Om er vervolgens achter te komen dat je helemaal aan de andere kant van de woonboulevard moet zijn. Waarom wordt mij geen digitale plattegrond aangeboden waar mijn route netjes wordt uitgestippeld. Waar ik op product kan zoeken om zo tot een shortlist van winkels te komen? En als we toch bezig zijn, waarom geen app aanbieden? Dan hoef ik niet op zoek naar het scherm maar heb ik het gewoon in mijn broekzak zitten. En omdat verbouwen/verhuizen al duur genoeg is, sta ik best open voor een aantal persoonlijke aanbiedingen. En dan zit er zowaar een aanbieding tussen voor een kop koffie met appeltaart als ik net voorbij een restaurantje loop. Heerlijk, even een relaxmomentje in alle drukte is eigenlijk wel lekker. En ja dat is dan weer echt genieten.

We Create

JosDeVries The Retail Company BV
Bisonspoor 8000
Copenhagen-toren
Verdieping 7/8
3605 LT Maarssen​
P.O. Box 1194, 3600 BD Maarssen
+31 (0) 346 563 764
[email protected]

© 2019 JosDeVries The Retail Company BV · All Rights Reserved

by Amped Concepts