Winkelcentra moeten merken worden

woensdag 4 november 2015


Neem contact met ons op voor meer informatie

» Neem contact op

Winkelcentra moeten merken worden

In gesprek met Jasmijn Prinssen, adjunct directeur van JosDeVries The Retail Company.

Winkelcentra moeten merken worden, dat is volgens Jasmijn Prinssen (architect) de hoofdgedachte als het gaat om het succesvol positioneren van een winkelcentrum. De eerste stap is het overkoepelende winkelcentrum als merk benaderen. Dit betekent dat het merk een eigen strategische positionering moet ontwikkelen zoals elk ander merk. Wat is de doelgroep, de functie, wat is de concurrentie? Maar vooral: wie wil je zijn en waarom!

Deze nieuwe merk-identiteit vormt de handvatten om succesvol te positioneren en het merk met de klant in gesprek te laten gaan. Want een succesvol merk weet het merkverhaal door alle kanalen, via alle touchpoints, gedurende de hele customer journey, helder en coherent te vertellen. Zo krijgt het winkelcentrum zijn eigen gezicht en daarmee de eigen community om het merk. ‘Een goed voorbeeld is Stadshart Amstelveen,’ zo vertelt Jasmijn; ’een winkelcentrum dat een sterk merk weet neer te zetten, gedurende de hele customer journey. Het winkelcentrum vertelt een coherent merkverhaal; zowel op de site en andere digitale touchpoints als in het centrum zelf. En daardoor worden alle strategische keuzes bepaald. Dit merk-denken heeft gevolgen voor de gehele strategische aanpak, en dus niet alleen op het gebied van communicatie.’

Volgens Jasmijn moeten we het idee van het winkelcentrum als concurrent van de binnenstad loslaten en in plaats daarvan juist uitgaan van de unieke, eigen kracht van het winkelcentrum zelf. Een succesvol winkelcentrum weet drie functies te vervullen: shopping, leisure en experience.

 

Shopping is meer dan een winkelaanbod met een ‘goede mix’. Een sterke merk-identiteit betekent keuzes maken in het winkelaanbod om zo kleur te kunnen bekennen. Uiteraard heeft elk centrum traffic generators nodig. Maar een goed winkelaanbod is ook spannend en dynamisch; dat kan bijvoorbeeld bereikt worden door het aantrekken van local heroes en pop-up initiatieven.

Maar de sleutels tot het trekken van meer bezoekers en het verlengen van de verblijfstijd, zijn juist leisure en experience. Bij leisure denken wij aan het winkelcentrum als plek om te verblijven en te genieten, bijvoorbeeld om lekker te eten en te drinken, maar ook om te ontmoeten en te ontspannen. Experience betekent dynamiek, bijvoorbeeld door het organiseren van events, workshops maar ook door toevoegen van een bijzondere beleving van de omgeving.

In het buitenland zien we zelfs al voorbeelden van het format-denken. Één overkoepelend merk van winkelcentra met verschillende locaties die verschillende functies vertegenwoordigen. Een mooie uitdaging voor veel centra in de toekomst.

Jasmijn: ‘Wij moeten af van het traditionele idee van een winkelcentrum puur als een verzameling winkels, zonder unieke handtekening, maar in plaats daarvan op zoek gaan naar een herwaardering. Het winkelcentrum moet een bruisende plek worden waar van alles te beleven is, waar gewinkeld, gegeten en vooral genoten kan worden!’ 

We Create

JosDeVries The Retail Company BV
Bisonspoor 8000
Copenhagen-toren
Verdieping 7/8
3605 LT Maarssen​
P.O. Box 1194, 3600 BD Maarssen
+31 (0) 346 563 764
[email protected]

© 2019 JosDeVries The Retail Company BV · All Rights Reserved

by Amped Concepts