Wie ben ik? En: wie wil ik zijn? In gesprek met Bas Groen en Willem-Jan Rikkers

dinsdag 30 juni 2015


Neem contact met ons op voor meer informatie

» Neem contact op

Wie ben ik? En: wie wil ik zijn? In gesprek met Bas Groen en Willem-Jan Rikkers

“Wie ben ik? En: wie wil ik zijn? Dat zijn de vragen die retailers eerst moeten beantwoorden. Vanuit dat antwoord krijgen we grip op het winkelmerk en ontwikkelen wij The Magical Idea: het alles omvattende basisidee voor het nieuwe winkelconcept.”

Aan het woord zijn Bas Groen, Branding Director, en Willem Jan Rikkers, Creative Director Communication. Ze zijn bij JosDeVries The Retail Company verantwoordelijk voor het merk en de vertaling ervan in huisstijl en ‘het verhaal van de winkel’.

Sinds de opkomst van het winkelmerken-denken in de jaren tachtig van de vorige eeuw heeft de vraag wie je bent als retailmerk centraal gestaan,” vervolgt Bas Groen. “Weten wie je bent en waar je voor staat is het vertrekpunt van alle ontwikkelingen die een merk moet doorgaan. Op het gebied van marketing van het merk maar ook voor de juiste keuze van het assortiment, de manier waarop je met de klant communiceert, ligt het antwoord in de vraag: wie ben ik?”

Totaalervaring

“Wij zien een merk dan ook als de totaalervaring die een klant heeft met een bedrijf,” gaat Willem Jan Rikkers verder. “Het merk ontstaat in de verschillende contactmomenten die een klant heeft op verschillende momenten en in de verschillende kanalen. Als merk betekent dat constant hard werken om een aantrekkelijk en consistent beeld neer te zetten en te behouden – alles moet op elkaar afgestemd zijn: het 3D-ontwerp, het grafisch design en de communicatie.”  

Een eigen verhaal

In de huidige transparante markt kunnen consumenten kiezen uit tal van aanbieders. Zowel online als offline en met steeds minder verschillen in kwaliteit. Het wordt dus steeds moeilijker om je te onderscheiden van de concurrentie. Sterke merken zijn zo sterk omdat ze belevenis weten toe te voegen. Of omdat ze een eigen, oorspronkelijk verhaal hebben. Dat verhaal moet overal worden verteld. In én buiten de winkel.

Emotionele snaar

Bas Groen: “We zien het als een uitdaging om met het winkelmerk de juiste emotionele snaar te raken. Om écht in het hart van de consument te komen. Daarvoor moet je appelleren aan de diepere onbewuste drijfveren van mensen. Relevant voor ze zijn. 

Dat is een spannende zoektocht. Als je de essentie van het merk te pakken hebt, kan je een schitterend en uniek winkelconcept ontwikkelen. Met een heel eigen identiteit op het gebied van design en communicatie. Zo kan je als retailer écht verschil maken.” 

Visuele identiteit

2D Design wordt wel de visuele identiteit genoemd: het symbolische gedeelte van de identiteit. Datgene wat de klant ziet van het merk: de naam en het logo, de huisstijl en daarbinnen vallende typografie. Maar ook het kleurgebruik, de vormentaal en de stijl van de fotografie vallen hier onder. Uiteindelijk wordt het logo gezien als de meest compacte en toch complete verschijningsvorm van de merkidentiteit. Het logo vertelt op de meest zuivere en eenvoudige manier waar een merk voor staat en dus ook wat de bezoeker van het merk kan verwachten.

Communicatie

Het winkelverhaal is de communicatieve identiteit: wat klanten en bezoekers lezen en zien, welke boodschap er wordt verteld door het winkelmerk. Het is de marketingcommunicatie op merkniveau en productniveau. En zowel binnen (instore) als buiten (outstore) de winkel. Rikkers: “Hierbij is het de kunst te komen tot een eenduidige verhaal: de totale winkelbeleving moet herkenbaar en duidelijk zijn.”

 

We Create

JosDeVries The Retail Company BV
Bisonspoor 8000
Copenhagen-toren
Verdieping 7/8
3605 LT Maarssen​
P.O. Box 1194, 3600 BD Maarssen
+31 (0) 346 563 764
[email protected]

© 2019 JosDeVries The Retail Company BV · All Rights Reserved

by Amped Concepts