Waarom willen mensen in de stad wonen?

maandag 18 september 2017


Neem contact met ons op voor meer informatie

» Neem contact op

Waarom willen mensen in de stad wonen?

Waarom willen we toch in de stad wonen? Waar komt toch die bijna mythische aantrekkingskracht vandaan? De stad lonkt. Maar de stad is ook te druk, het is te duur en het is te klein. En toch, ondanks alle ongemakken, willen we in de stad wonen. Waarom? 

Wonen in de stad betekent een jaar moeten wachten op een parkeervergunning. Het risico lopen van je sokken gereden te worden door de groepen toeristen op de fiets zonder enige kennis van de verkeersregels en zonder überhaupt te weten hoe een fiets werkt. Maar toch, diezelfde stad is wel waar het gebeurt; waar geleefd wordt, waar het werk is. En waar je nog om drie uur ’s nachts sushi kan bestellen.

Steeds meer mensen in de stad, maar steeds minder woningen in het centrum
Naar verwachting woont in 2050 zeventig procent van de wereldbevolking in de stad. Ook Nederland blijven de vier grote steden groeien. Terwijl steeds meer mensen naar de grote steden trekken wonen er in het centrum juist steeds minder mensen. Dat komt door de hoge prijzen in de binnenstad, de slechte bereikbaarheid en het toenemende toerisme. En bovendien doordat de binnenstad steeds meer het terrein wordt van kantoren en winkels. Al met al verandert de sfeer in de binnenstad en wordt wonen steeds meer naar de buitenwijken geduwd. Met gentrificatie als gevolgd: alleen kapitaalkrachtige bewoners en gebruikers hebben nog toegang tot het centrum. De binnensteden worden steeds minder kleurrijk en steeds meer van hetzelfde.

De stad weer van haar gebruikers
Een bruisende binnenstad is een binnenstad waar verschillende functies worden verenigd. Een stad die van kleur verandert gedurende de dag. Die losse ‘eilanden’ bepalen de sfeer. Neem bijvoorbeeld de kantorenwijk. Druk en dynamisch tussen 9 en 5, maar s’ avonds compleet uitgestorven. Daarom moeten we af van die eilandjes. We zouden juist moeten inzetten op dynamische wijken waar werken, wonen, winkelen en ontspannen samenkomen. Waar een kantoor ’s avonds wordt gebruikt als yogastudio, bijvoorbeeld. Die veelzijdigheid brengt ook meteen menselijkheid. Het creëert sociale ontmoetingsplekken. Plekken waar je mensen tegenkomt die anders nooit op jouw eilandje zouden komen. Laten we de stad teruggeven aan haar gebruikers en de binnenstad weer tot leven brengen.


Wat betekent dit voor Amsterdam?
Ook in Amsterdam zijn wonen, winkelen, werken en ontspannen versnipperd. Wonen in IJburg, werken op de Zuidas en winkelen en ontspannen in het centrum. Waarom niet wonen op de Zuidas, de kinderen naar de crèche brengen, gaan werken in een van de kantoren? En alles lekker op de fiets! Zo los je in een klap de mobiliteitsproblemen op en wordt de wijk ook na vijven een fijne plek om te verblijven. Hierdoor wordt het hele gebied aantrekkelijker en wordt leegstand tegengegaan. De plannen zijn er. Op dit moment wonen er ongeveer 2.000 mensen, de hoop is dat dat gaat toenemen tot 13.000 in 2030. Maar om het gebied aantrekkelijk te maken is er meer nodig dan de ontwikkeling van mooie nieuwbouwwoningen. Een betere buiten ruimte bijvoorbeeld, met meer groen. Maar ook goede winkelgebieden met focus op de daily needs van de omwonenden en bruisende horeca-concepten. Kortom, om leven in de stad echt leuk te maken moeten we terug naar generalistische stadswijken in plaats van specialistische versnippering.

Jasmijn Prinssen

 

We Create

JosDeVries The Retail Company BV
Bisonspoor 8000
Copenhagen-toren
Verdieping 7/8
3605 LT Maarssen​
P.O. Box 1194, 3600 BD Maarssen
+31 (0) 346 563 764
[email protected]

© 2019 JosDeVries The Retail Company BV · All Rights Reserved

by Amped Concepts