Waarom Apple de strijd dreigt te verliezen

donderdag 17 januari 2013


Neem contact met ons op voor meer informatie

» Neem contact op

Waarom Apple de strijd dreigt te verliezen

It is all over the news.. Apple zou inboeten aan populariteit. Het aandeel is gedaald en de iPhone 5 scoort niet zoals verwacht. Wat gebeurt hier? Dit is een hele interessante ontwikkeling als je dit bekijkt aan de hand van merkstrategie.

Binnen JosDeVries TRC bepalen en analyseren wij de merkidentiteit met behulp van twaalf archetypen. Archetypen zijn universeel en werden door Freud al gebruikt om verschillende menselijke drijfveren in kaart te brengen. Op deze wijze kunnen ze ook gebruikt worden om verschillende klantbehoeften te illustreren. Natuurlijk verschillen die klantbehoeften per situatie en marktsegment. Maar als je als merk goed begrijpt waar jouw klant behoefte aan heeft, kan je merk de klant helpen zijn behoeften te verwezenlijken.

Nu is er iets interessants aan de hand als je kijkt naar Apple. Apple is ooit begonnen als ‘the outlaw brand’. Wie herinnert zich niet de eerste legendarische reclame van Apple in 1984. Waar Apple zich openlijk afzet tegen de gevestigde orde (en daarmee Macintosh). Apple richtte zich op die groep mensen die zich wilde afzetten tegen de gevestigde orde, die zelfstandig en onafhankelijk wilde zijn. Kortom die mensen die anders dan anders wilden zijn.. Ondertussen zijn we jaren verder en heeft Apple met succes de markt veroverd. Maar.. Apple is gigantisch geworden. Van jong tot oud loopt met iPhone of iPad. Zelfs mijn moeder wil er een. En daar zit de pijn.

Apple is als merk mainstream geworden. En een mainstream brand kan niet de behoeften vervullen van een consument die zich wil onderscheiden van de rest. Iedereen heeft namelijk een Apple. Dus wat betekent dat voor de merkpositionering van Apple? Je zou kunnen zeggen dat Apple al een aantal jaren minder de rol van de ‘outlaw’ brand vervult en meer is verschoven naar de creator brand. Creatief, intuïtief en scheppend. Maar deze nieuwe positie zullen ze wel beter moeten claimen. Want hoe vernieuwend en/of scheppend is Apple nog? Want de iPhone 4 lijkt sterk op de iPhone 5. De mini-iPad verschilt wel qua formaat van de iPad, maar het blijft een iPad. En je betaalt als klant wel de hoofdprijs voor een weinig vernieuwend product. Langzaamaan wordt Apple zelf de gevestigde orde waar het zich zelf altijd zo tegen afgezet heeft.

De snelle opkomst van Samsung is interessant om hier tegenover te stellen. Samsung kent een hele heldere merkidentiteit en is gemakkelijk terug te voeren naar the sage brand. The sage brand is kennisgedreven, technisch bijna wetenschappelijk zou je kunnen zeggen. En Samsung weet dit te combineren met innovatie. De daadwerkelijke innovatie die momenteel ontbreekt bij Apple wordt wel toegepast bij Samsung. En dat tegen een goede prijs.

Dat wil overigens niet zeggen dat de strijd al gestreden is. Zeker niet. Dat betekent wel dat Apple opnieuw naar zijn merkstrategie moet kijken.
 

We Create

JosDeVries The Retail Company BV
Bisonspoor 8000
Copenhagen-toren
Verdieping 7/8
3605 LT Maarssen​
P.O. Box 1194, 3600 BD Maarssen
+31 (0) 346 563 764
[email protected]

© 2019 JosDeVries The Retail Company BV · All Rights Reserved

by Amped Concepts