Volop nieuwe inzichten in expertgroep ‘retail concepten’

woensdag 29 oktober 2014


Neem contact met ons op voor meer informatie

» Neem contact op

Volop nieuwe inzichten in expertgroep ‘retail concepten’

Welke retail aanpakken zijn er om als retailer succesvol te zijn in 2020? En welke rol spelen internet en e-commerce? Met een groep retail experts, onder leiding van JosDeVries The Retail Company, zijn we druk bezig ons een beeld te vormen van het winkellandschap in het jaar 2020.

 

Shopping2020

De veranderende samenleving brengt uitdagingen met zich mee. Hoe gaat winkelen er in 2020 uit zien en hoe kunnen we hier als retailers zo goed mogelijk op inspelen? Voor het einde van dit jaar willen we tot concrete handvaten komen waar de MKB-er mee aan de slag kan.

 

Ontdekkingen

Tijdens de laatste expertgroepmeeting op donderdag 24 juli hebben we bepaald welke positioneringen we kunnen onderscheiden in 2014 langs de assen ‘alledaags tegenover niet-alledaags’ en ‘functioneel tegenover emotioneel’ (zie figuur). Het definiëren van deze positioneringen bracht al wat interessante inzichten. Zo kwamen we erachter dat in het kwadrant ‘emotioneel-alledaags’ twee groepen benoemd kunnen worden. Niet alleen bedrijven uit de FMGG zijn ‘alledaags’, ook diverse modebedrijven hebben tegenwoordig ontdekt hoe ze zich, door middel van lage prijzen en snel wisselende collecties, in het kwadrant ‘alledaags’ kunnen manifesteren.

De verschillende positioneringen, met bijbehorende doelgroep en businessmodel, nemen we als basis voor 2020. Zo kunnen we ontdekken of de paden die we nu bewandelen nog steeds belangrijk zijn in 2020.

 

Bouwstenen

Per kwadrant zijn we vervolgens op zoek gegaan naar fysieke verschijningsvormen die relevant zijn in 2020. Komen we tot nieuwe verschijningsvormen of is het een mix tussen bestaand en nieuw? Wellicht kent de ene positionering wel een aantal hele nieuwe verschijningsvormen, en kan de andere positionering in 2020 prima met het huidige verschijningsvorm uit de voeten. Misschien moet de ene retailer zijn fysieke vestigingen beperken en deze vooral richten op inspiratie en beleving en zijn verkopen gaan doen via e-commerce. En kan de andere retailer wel veel verkoop via de fysieke winkel verwachten middels multi-format. Dat is wat we in de verschillende kwadranten willen ontdekken. Uiteindelijk formuleren we bouwstenen waarmee retailconcepten vormgegeven kunnen worden: een concreet verhaal waarmee de retailer nu aan de slag kan om klaar te zijn voor 2020.

 

Vervolg

Op donderdag 11 september komt de groep weer bijeen om te discussiëren over de verschillende retail aanpakken en de verhouding tussen offline, online en e-commerce. Bovendien zetten we de eerste stappen naar het schrijven van het handboek.

We Create

JosDeVries The Retail Company BV
Bisonspoor 8000
Copenhagen-toren
Verdieping 7/8
3605 LT Maarssen​
P.O. Box 1194, 3600 BD Maarssen
+31 (0) 346 563 764
[email protected]

© 2019 JosDeVries The Retail Company BV · All Rights Reserved

by Amped Concepts