Van traditionele winkel naar destination point

donderdag 16 juni 2016


Neem contact met ons op voor meer informatie

» Neem contact op

Van traditionele winkel naar destination point

Blurring is booming. Eten, drinken, winkelen, boodschappen doen, alles loopt steeds meer in elkaar over. Niets is te gek. Schoenen kopen en whisky proeven, waarom niet? Het modewoord ‘blurring’ is bijna niet meer weg te denken uit onze retail-vocabulaire.

We zien op steeds meer plekken dat non-food en food gecombineerd worden. Hiervan is het barista-café en broodjescorner in de boekwinkel 2.0 misschien wel het succesvolste voorbeeld. Maar ook het Amsterdamse concerto, waar de verkoop van cd’s wordt gecombineerd met een lunchcafé en livemuziek. Ook verschillende niveau’s van food convenience lopen in elkaar over. Jumbo Foodmarkt combineert alle niveaus van convenience; van voorgesneden; ready to cook tot compleet bereid in de winkel; ready to eat. Horeca en foodservice worden geïntegreerd in de moderne supermarktformules.

Destination point

De combinatie van food en non-food is niet nieuw, dit wordt al jaren gebruikt om traffic te generen naar de grotere winkelcentra. In de Verenigde Staten was men er al snel van bewust dat de toevoeging van een foodcourt zorgt voor een sterke stijging van verblijfsduur en uitgaven van de gemiddelde klant. Voor de grote malls en megastores is horeca dus een belangrijke traffic generator. Het grote verschil tussen Nederland en de Verenigde Staten is de winkeldichtheid; in het dichtbevolkte Nederland kennen we een veel grotere winkeldichtheid dan in de VS. In de VS liggen winkelcentra en supermarkten ver uit het centrum en liggen flinke stukken uit elkaar. Het zijn destination points. Ondanks deze verschillen kunnen we in Nederland veel leren van de destination points zoals we die in de VS kennen.

Blurring biedt kansen

Ook in Nederland kan het toevoegen van horeca en gastronomie dienen als traffic generator. Blurring biedt kansen om ook van Nederlandse retaillocaties destination points te maken. Goede eet- en drinkmogelijkheden creëren een ontmoetingsplek, een gezellige en dynamische omgeving die de beleving vergroot. Met als gevolg een langere verblijfsduur, meer traffic én een hogere klantwaardering.

Van pop-up restaurant tot foodtruck

Onderscheidend vermogen is de sleutel tot succes. De mogelijkheden zijn eindeloos want horeca en gastronomie zijn er ook weer in alle vormen en maten. Misschien past juist een pop-up restaurant of een foodtruck perfect bij de propositie van de retailer in plaats van een permanent restaurant. Een foodconcept voegt alleen wat toe als het past bij de doelgroep, onderscheidend en betaalbaar is.  

Horeca als marketingtool

Kortom, de Nederlandse retailers zouden blurring moeten zien als de nieuwste marketingtool. En ondanks dat alle branches voor de klant in elkaar lijken over te lopen hoeft dit aan de ‘achterkant’ niet altijd zo te zijn. Horeca is een vak op zichzelf en niet elke retailer durft hier meteen in te springen. Dan kan een franchise-module een oplossing bieden, of de krachten te bundelen in samenwerking met foodservice-concepten.

 

Wij zijn benieuwd naar alle nieuwe blurring-ideeën van de Nederlandse retailers. Wie durft?  

We Create

JosDeVries The Retail Company BV
Bisonspoor 8000
Copenhagen-toren
Verdieping 7/8
3605 LT Maarssen​
P.O. Box 1194, 3600 BD Maarssen
+31 (0) 346 563 764
[email protected]

© 2019 JosDeVries The Retail Company BV · All Rights Reserved

by Amped Concepts