Smart & by-heart shopping

dinsdag 30 mei 2017


Neem contact met ons op voor meer informatie

» Neem contact op

Smart & by-heart shopping

Het is de grootste retail-uitdaging van dit moment: zet de fysieke winkel weer op de kaart. De fysieke winkel is niet dood – nooit geweest ook – maar heeft wel een nieuwe rol gekregen. Na een aantal onrustige jaren lijkt het tijdperk van ‘én-én’ te zijn aangebroken. Retail kiest voor én digitaal én fysiek. De traditionele retailer maakt gebruik van de digitale wereld in haar marketingstrategie. En de digitale retail ziet nu ook het belang in van aanwezigheid in de winkelstraten.

‘Smart’ en ‘By-heart’
De consument heeft een nieuwe balans gevonden tussen ‘smart shopping’ op internet en ‘by heart shopping’ in de winkelstraat. Hij wil het graag allebei: het ene product leent zich prima voor aankoop via het internet, het ander juist niet. De consument koopt op internet vooral basisgoederen met weinig emotionele waarde. Hier speelt prijs een doorslaggevende rol. Voor producten met meer emotionele waarde laten we ons liever verleiden in de winkel. We willen zien, ruiken, voelen wat we kopen. Prijs is hier minder belangrijk: de zintuigelijke ervaring geeft ons het zetje dat ons doet besluiten om te kopen.

De noodzaak van een ‘thuis’
Er is dus weer geloof in de kracht van zichtbaarheid in de gebouwde omgeving. Een merk kan niet alleen leven in de virtuele wereld; het heeft een ‘thuis’ nodig in de winkelstraat. Daar waar de klanten vrijblijvend op bezoek kunnen komen, en een moment bij het merk mogen horen. Voor deze ‘shopper by heart’ is de beleving van het (winkel)merk essentieel. In food-retail creëren de producten die beleving grotendeels zelf. De kleuren, geuren en smaken van de verse ingrediënten hebben direct een positief effect op de zintuigen. Daarnaast zijn consumenten nieuwsgierig naar de herkomst van het product, en naar hoe ze het product het lekkerste kunnen klaarmaken. Verskeukens, koks, inspirerende recepten en workshops; food is beleving.

Maar ook in non-food kunnen producten zintuigelijk zijn. Je kunt ze aanraken, het materiaal voelen, meten, zien hoe het staat – en natuurlijk delen. Maar de belevenis wordt ook bepaald door de sfeer in de winkel, de verleende service, de andere bezoekers en klanten. De klant vraagt zich af: is dit mijn wereld? Wil ik hierbij horen? De belofte mag groter zijn dan de klant zelf. Zodat hij het gevoel heeft dat hij er even bij mág horen, een stap verder heeft durven zetten. Gezien worden in de winkel, er deel van uitmaken – dat is op internet moeilijk te bereiken.

Thuiskomen met een verhaal
Na het winkelbezoek wil je thuiskomen met een verhaal. Over iets bijzonders dat je beleefd hebt, de unieke omgeving waarin dat plaatsvond of over de persoonlijke service die je hebt gekregen. Dat straalt af op jou: dit heb jíj gevonden, deze schat heb jíj ontdekt, opengemaakt en herkend als bijzonder. En dat wil je delen, thuis of met vrienden.

------------------

Hoe creëer je ‘experience’:

  • Dare to be yourself (Wees anders, blijf jezelf). Waar staat het merk voor? Waar gaat het merk voor? De backbone van je merk mag er op de winkelvloer vanaf spatten. Durf te overdrijven, maar blijf dichtbij wie je werkelijk bent. Verkoop geen verhaal waar je niet volledig achter staat en dat je niet waar kan maken. Klanten prikken daar in no time doorheen. Dat kost je je geloofwaardigheid.
  • Maak het zintuigelijk. Heel logisch eigenlijk: een fysieke winkel zal altijd in meer of mindere mate de zintuigen prikkelen. Maar met ‘zintuigelijk’ mag je een stap verder gaan. Klanten zijn veel gewend; de wereld om ons heen continu in beweging, letterlijk! Werden we een decennium geleden nog misselijk van het kijken naar een snelle videoclip, diezelfde clip is nu slaapverwekkend saai. We kijken tv, appen, gamen en voeren een gesprek, alles tegelijkertijd. Onze zintuigen zijn daaraan gewend geraakt.
  • Vertel je verhaal. Dat vormt je identiteit, dat maakt je merk uniek. En elke bezoeker moet op zijn minst het merkverhaal mee naar huis kunnen nemen. En nee, dat is geen folder of brochure, maar een impressie van je merk. Of dat verhaal aansluit bij de verwachting van de klant is niet het belangrijkst: het verhaal moet vooral duidelijk zijn. Misschien is het op een ander moment juist wél het gevoel dat de klant zoekt.      
  • Wees een flexibele inspirator. Elk bezoek moet de klant weer iets nieuws zien of meemaken, al is het slechts een onderdeel van het totaal. Dat betekent dat je vaak moet wisselen, nieuwe ideeën moet uitproberen en veel moet durven – ook als niet elk idee succesvol blijkt. Denk bij flexibele inspiratie eerder aan kleine events in de winkel: een tijdelijke koffiebar, een meet & greet met een bekend persoon, of een samenwerking met een retailer uit een andere branche. Als het je merkverhaal maar ondersteunt en dynamisch winkelbezoek oplevert. 
  • Zorg voor een wow-factor. Minimaal één aspect van je winkel moet blijven hangen, verrassen en de uniciteit van je merk onderstrepen. Dat kan design, muziek of geur zijn. Maar ook met licht kun je een wow-factor te creëren; met nieuwe technieken kunnen kleuren eenvoudig veranderen en meedraaien met het gevoel van de dag. Ook afwezigheid kan de winkel bijzonder maken: minimalistisch design, slechts een paar kledingstukken, schoenen of sieraden in een sobere, architectonische omgeving.
  • Creëer een totaaldesign. Dat is niet alleen de juiste mix van materialen, texturen, kleuren en verlichting. Ook de instore communicatie, de personeelskleding en het assortiment – inclusief verpakkingen –zijn er onderdeel van. In een totaaldesign wordt niets aan het toeval overgelaten: alle factoren samen geven juiste beleving.  De routing, de layout en de zichtlijnen bepalen vervolgens hoe klanten de ruimte beleven.

    Dit artikel is terug te vinden in ons nieuwste boek: 'Innovativity'! Meer weten? Klik hier. 

We Create

JosDeVries The Retail Company BV
Bisonspoor 8000
Copenhagen-toren
Verdieping 7/8
3605 LT Maarssen​
P.O. Box 1194, 3600 BD Maarssen
+31 (0) 346 563 764
[email protected]

© 2019 JosDeVries The Retail Company BV · All Rights Reserved

by Amped Concepts