'Proeftuin' moet winkelen nog leuker maken

dinsdag 23 juni 2015


Neem contact met ons op voor meer informatie

» Neem contact op

'Proeftuin' moet winkelen nog leuker maken

Bron: www.nos.nl

Vanaf vandaag heeft Nederland een echte 'Winkel van de toekomst'. In Den Haag experimenteren winkelketens als C&A, La Place, Van Haren, Perry en Hema een jaar lang hoe het winkelen met behulp van nieuwe technische snufjes nog leuker en makkelijker kan worden. Ook de banken ING en SNS zijn aan het project verbonden.

"De traditionele winkel móet veranderen, met de tijd meegaan, om de concurrentie van internet het hoofd te bieden", zegt initiatiefnemer Frank Quix van Q&A Research & Consultancy. Hij heeft samen met de gemeente Den Haag de proeftuin van 350 vierkanter meter opgezet in winkelcentrum New Babylon. 

"Dit is pas het begin", zegt Quix. "Het wordt een ontdekkingsreis; een laboratorium dat komend jaar verder wordt uitgebreid en veranderd. De winkel is bedoeld voor consumenten en zakelijke bezoekers. Als iedere zakelijke bezoeker er maar één dingetje uithaalt waardoor de eigen business verbetert, zijn wij al geslaagd."

Jongeren

Aan de winkel van de toekomst ging een onderzoek onder 600 jongeren vooraf. Die mochten in een opstel schetsen hoe die winkel eruit moest zien. Quix: "Verrassend genoeg gaf 69 procent aan dat zij ook in de toekomst de voorkeur geven aan shoppen in een stenen, fysieke winkel. Verder zeiden ze dat de toekomstige winkel vooral een plek moet zijn waar je producten kunt uitproberen."

In de proefwinkel van Hema kunnen consumenten nu via een app op een iPad verschillende kleuren make-up selecteren. Die worden vervolgens virtueel op het gezicht geprojecteerd. "Dan kun je in de spiegel zien hoe het staat. Het is natuurlijk ook gewoon leuk, maar tegelijkertijd kun je op een snelle en gebruiksvriendelijke manier heel veel soorten make-up testen."

Bij Perry Sport komt de schoen die de klant graag wil passen tot leven. Wordt er bijvoorbeeld een voetbalschoen gepast, dan verandert de vloer in een voetbalveld. Met beeld en geluid helpt de vloer je met de zoektocht naar de beste schoen.

Bankstel

Nog een voorbeeld: bij de Rivièra Maison Shop kunnen consumenten een zitbank met een applicatie scannen. De bank neem je dan vervolgens virtueel mee naar huis op je telefoon. Thuis pak je de mobiel, open je de app en kijk je met de camera naar de woonkamer. De klant ziet dan de bank op schaal in de eigen woonkamer. Zo weet de klant direct of de bank past en in het interieur past.

De Haagse toekomstwinkel is open tot 1 augustus 2016. Als de proeftuin een succes wordt, denkt Q&A eraan een soortgelijk lab in andere steden op te zetten. "En misschien wel in het buitenland."


Beluister het fragment van NOS waarin verslaggever Jeroen Schutijser wordt rondgeleid in de proefwinkel door John Terra van Q&A Research & Consultancy.

We Create

JosDeVries The Retail Company BV
Bisonspoor 8000
Copenhagen-toren
Verdieping 7/8
3605 LT Maarssen​
P.O. Box 1194, 3600 BD Maarssen
+31 (0) 346 563 764
[email protected]

© 2019 JosDeVries The Retail Company BV · All Rights Reserved

by Amped Concepts