Pop-up stores: dé kansplekken voor enthousiaste ondernemers

woensdag 1 april 2015


Neem contact met ons op voor meer informatie

» Neem contact op

Pop-up stores: dé kansplekken voor enthousiaste ondernemers

“Toegenomen leegstand creëerde een aantal jaar geleden ‘windows of opportunity’ voor pop-up retail,” zegt Caroline de Jager, eigenaar van Popupsquare, het platform voor pop-up stores, en matchmaker die een geschikte ruimte zoekt voor (tijdelijke) retailers. "Nu lijkt de pop-up retail zelfs ‘mainstream te worden in de winkelstrate"’.
“Pop-up retail past in mijn ogen helemaal in de huidige tijdgeest: meer flexibiliteit, anders omgaan met eigendom en het combineren van on- en offline retail”, vervolgt De Jager. “Ook grote merken tonen meer en meer behoefte aan de flexibiliteit en experimenteerruimte die pop-up retail biedt, bijvoorbeeld voor seizoensgebonden producten of marketingconcepten.” Pop-up retail heeft zich niet alleen in het buitenland, maar ook in Nederland inmiddels al ruimschoots bewezen.

Ook voordeel voor ‘vaste’ retailers
Volgens De Jager hebben ook permanente ondernemers baat bij pop-up retailers. De Jager ziet hier kansen ontstaan. “Beide vormen zijn belangrijk. Daarnaast denk ik dat we creatiever moeten gaan denken over pop-up invullingen: niet alleen in leegstaande panden, maar juist óók in bestaande winkels met bijvoorbeeld een groot vloeroppervlak, de shop-in-shop. In londen is het nu al ‘booming business’. Het wordt ‘Shop Sharing’ genoemd. Pop-up kan ook de opstap zijn naar een vaste winkel: de omzetcijfers van een pop-up winkel zijn een prima overtuigingsmiddel om krediet te krijgen bij een bank. Pop-up retail kan hierdoor bijdragen aan permanente retail en een duurzame en succesvolle invulling van een winkelpand.”

Tijdelijkheid heeft de toekomst
“Ik verwacht dat de winkelstraten zich meer en meer gaan vullen met tijdelijke winkels. Hoe dat komt? Elke stad is hetzelfde, met z’n grote winkelketens en warenhuizen. En voor de kleine winkelier die wél onderscheidend is, zijn de mogelijkheden er niet om iets betaalbaars te huren.” Pop-up retail blijft, verwacht de Jager. “Je ziet dat het winkelaanbod steeds meer mobiel en tijdelijk wordt. Juist de grote ketens hebben moeite zich aan te passen in de vloeibare stad. Je moet je kunnen verplaatsen naar die delen van de stad waar het interessant wordt. Startende ondernemers zijn flexibel, kunnen daar in mee bewegen, maar de groten niet.” 

7 redenen voor een pop-up

  1. Online retailers die een tastbare beleving aan hun webshop willen toevoegen.
  2. Retailers die zich oriënteren op een fysieke winkel, maar eerst wilt testen of een bepaalde locatie geschikt is.
  3. Retailers die een voorraadoverschot via een outletsale willen verkopen.
  4. Retailers die consumenten het verhaal achter de producten willen laten ervaren, bijvoorbeeld via workshops of presentaties.
  5. Retailers die verschillende (niche)doelgroepen op verschillende locaties met hun artikelen willen laten kennismaken.
  6. Retailers die een nieuw product willen promoten of testen.
  7. Retailers die met een speciale actie willen inhaken op een seizoen of moment, zoals moederdag.

Caroline de Jager
Caroline de Jager is expert op het gebied van pop-up stores en tijdelijke winkels. Zij organiseert al vanaf 2009 zelf pop-up stores in leegstaande winkels en heeft als jurist een contractmodel ontwikkeld voor tijdelijk gebruik van winkelpanden. Zij heeft een handboek geschreven How to open a Pop Up Store en een platform opgericht voor pop-up stores: www.popupsquare.nl. Ook is ze organisator van Start pop up now. De Jager adviseert niet alleen vastgoedeigenaren, maar ook gemeenten en ondernemers die een pop-up store willen openen. In Berlijn heeft zij onlangs een Pop Up Park geopend in opdracht van de gebouweigenaar: BIKINI BERLIN BOXES.

We Create

JosDeVries The Retail Company BV
Bisonspoor 8000
Copenhagen-toren
Verdieping 7/8
3605 LT Maarssen​
P.O. Box 1194, 3600 BD Maarssen
+31 (0) 346 563 764
[email protected]

© 2019 JosDeVries The Retail Company BV · All Rights Reserved

by Amped Concepts