Pleidooi voor eten en drinken in het winkelcentrum

woensdag 4 november 2015


Neem contact met ons op voor meer informatie

» Neem contact op

Pleidooi voor eten en drinken in het winkelcentrum

 

Uit recent onderzoek van vastgoedadviseur CBRE blijkt dat winkelcentra de Nederlandse consument niet weet te verleiden met horeca. In veel landen zijn horeca en gastronomie onlosmakelijk verbonden met het winkelcentrum. Maar uit dit recente onderzoek blijkt dat dat in Nederland niet het geval is. Slechts 18% van de Nederlanders is het eens met de stelling: “I will visit the shopping centre just to eat or drink”. Dit in tegenstelling tot een wereldwijd gemiddelde van 30%. Er zijn zelfs landen, neem bijvoorbeeld Turkije, waar meer dan 50% van de ondervraagden het winkelcentrum bezoekt met als enige bestemming de horeca.

Hoe komt het dat juist in Nederland het winkelcentrum niet wordt geïdentificeerd als plek om te eten en drinken?

Volgens Bob Damen, creative director, heeft dit alles te maken met de dichtbevolktheid en de hoge winkeldichtheid. “Hierdoor kennen wij in Nederland ook niet de grote hypermarkten zoals in het buitenland.” In Nederland zijn de afstanden naar het winkelcentrum kort. In het buitenland zijn winkelcentra destination center, vaak juist ver uit het centrum. Een destination center wordt gekenmerkt door allerlei functies onder één dak, de verblijfstijd is hoger en de shopping trip minder rationeel. Eten en drinken passen helemaal in deze shopping trip. De Nederlandse winkelcentra zijn vaak gericht op de rationele shoppingstrip, gemak en snelheid zijn belangrijker dan experience en genieten.

Daarnaast wordt horeca vaak nog niet voldoende gezien als ‘marketing tool’, terwijl horeca kan functioneren als een traffic generator. Nederlandse winkelcentra blijven de horeca meer als losse inkomstenbron zien. Het is eigenlijk het eeuwenoude Ikea-principe. “Als er voor een scherpe prijs eten wordt aangeboden zijn mensen er sneller geneigd er ‘een dagje van te maken” zegt Bob Damen. Ketens als Hema, Bijenkorf en V&D vullen dit gat nu vaak op met hun eigen horeca-gelegenheid. Maar de Nederlandse consument wil wel weer eens wat anders zien dan altijd dezelfde ketens. We zijn ‘keten-moe’.

Horeca is juist één van de functies waarmee het winkelcentrum zich kan onderscheiden. En dan hebben we het niet over het kopje koffie en de appeltaart, de snellopers van elk winkelcentrum. Nee, echt vernieuwende foodconcepten. De foodtrucks, markten en pop-up restaurants worden steeds meer deel van ons straatbeeld. Denk maar eens aan het succes van de Foodhallen in Amsterdam en de Markthal in Rotterdam.

Dit betekent niet dat we zo maar een Markthal kunnen toevoegen aan elk winkelcentrum waarschuwt Bob. “Een winkelcentrum in Alphen aan den Rijn is heel wat anders dan een winkelcentrum in Amsterdam.” Om een succesvol horeca-concept te kunnen realiseren moet het passen binnen de locatie. Het moet aansluiten bij de doelgroep en bovendien betaalbaar zijn.

Het winkelcentrum moet weer een destination center worden. Wanneer een winkelcentrum rationeel en emotioneel weet te verenigen is food een onmisbare aanvulling. Food zorgt voor dynamiek en is daarmee een bezoekerstrekker. Bovendien zorgt het er ook nog voor dat mensen langer blijven. 

We Create

JosDeVries The Retail Company BV
Bisonspoor 8000
Copenhagen-toren
Verdieping 7/8
3605 LT Maarssen​
P.O. Box 1194, 3600 BD Maarssen
+31 (0) 346 563 764
[email protected]

© 2019 JosDeVries The Retail Company BV · All Rights Reserved

by Amped Concepts