Misstappen in de schoenhandel

donderdag 14 februari 2013


Neem contact met ons op voor meer informatie

» Neem contact op

Misstappen in de schoenhandel

Er wordt veel gezegd en geschreven over de toekomst van fysieke winkels. Het retaillandschap verandert en wie stil staat gaat kopje onder. Maar de laatste maanden wordt dit wel erg concreet. Veel berichten over formules die hun deuren sluiten, leegstand en winkelcentra vol vergane glorie. De afgelopen weken leek het vooral over de schoenenbranche te gaan. Macintosh kondigde aan 80 winkels te sluiten en Schoenenreus werd faillietverklaard. De schoenenbranche is een segment waarvan lang gedacht werd dat het niet geraakt zou worden door de online ontwikkelingen. Te lang zijn de oogkleppen opgebleven, te weinig nagedacht over de langetermijnstrategie.

Geen zorgen, deze column wordt geen betoog voor het massaal sluiten van schoenenwinkels of een lofzang op webshops. Nee, deze column gaat over het opnieuw definiëren van je business model. Tijden veranderen en dat verlangt van retailers dat ze opnieuw kijken naar het verdienmodel. En dan is de schoenenbranche heel interessant. Het is ondertussen duidelijk dat er een enorm potentieel is voor online verkopen. Het aantal online gekochte paar schoenen steeg met ruim 50% naar 2,6 mln in 2011 *. Hoe kun je als retailer hier het beste op inspelen? Hoe krijg je een groter stuk van deze koek?

Als pure clicks speler acteren blijkt niet eenvoudig. Om op te vallen in het online landschap (zonder hulp van fysieke winkels) worden grote investeringen gevraagd. Zalando realiseert enorme omzetgroei maar maakt nog steeds geen winst door de enorme kosten. Kosten voor marketing maar ook door grote retouraantallen, percentages van rond de 50 lijken geen uitzondering te zijn. Alleen fysieke winkels redden het ook niet. Omzet verschuift onomkeerbaar naar online. Het wordt financieel onhoudbaar om winkels open te houden die in marginale winkelgebieden liggen. Investeren in online en investeren in het openhouden van matig scorende locaties kan dus gewoon niet meer. Daarmee kunnen we voorspellen dat het retaillandschap nog ingrijpend zal veranderen.

Macintosh heeft in dat licht een interessante en gewaagde strategie gekozen. Het aanhouden van een beperkt aantal winkels, uitsluitend op top A1 locaties. Goed omzetpotentieel en tegelijkertijd goed voor de merkbekendheid en klantvertrouwen. En dat in combinatie met het investeren in online. Het lijkt een poging om het beste van de beide werelden met elkaar te verenigen. Het bouwen en onderhouden van een sterk merk door fysieke ‘mere exposure’ en ‘experience’ en dit inzetten voor rendabele online sales. Een uitgelezen strategie om click & collect te realiseren.

Dus is er toekomst voor fysieke winkels? Zeker! Maar alleen onderscheidende en nieuwe positioneringen in de fysieke- én de virtuele wereld zullen future proof zijn.

Lieneke van der Laan | JosDeVries The Retail Company

We Create

JosDeVries The Retail Company BV
Bisonspoor 8000
Copenhagen-toren
Verdieping 7/8
3605 LT Maarssen​
P.O. Box 1194, 3600 BD Maarssen
+31 (0) 346 563 764
[email protected]

© 2019 JosDeVries The Retail Company BV · All Rights Reserved

by Amped Concepts