‘Mass-scale is suspicious’

dinsdag 22 september 2015


Neem contact met ons op voor meer informatie

» Neem contact op

‘Mass-scale is suspicious’

De hedendaagse consument is steeds vaker op zoek naar kleinschaligheid en authenticiteit. Concepten die uniek zijn, ambachtelijk en vakmanschap tonen. Maar wat betekent dat eigenlijk? In dit artikel worden een aantal voorbeelden van concepten gegeven die in weten te spelen op deze nieuwe trends, en allemaal, op hun eigen manier een invulling geven aan: authenticiteit, kleinschaligheid en passie voor het vak.

 

1.  Aandacht voor intrinsieke productkwaliteit en ambacht.

Brouwerij aan ’t IJ

Een voorbeeld van een categorie waar het kleinschalige en lokale steeds dominanter wordt is bier. Er komen allerlei speciale bieren op de markt gebrouwen in kleinschalige brouwerijen gebrouwen met liefde voor het vak.

Deze Amsterdamse brouwerij brouwt uitsluitend speciaal bieren, vaak biologisch. Een eigentijds biertje met een eigentijds uiterlijk. Al in steeds meer Amsterdamse cafés wordt dit bier geschonken. De brouwerijen kunnen worden bezocht, compleet met proeflokaal en terras.

BBROOOD

Ook brood is een product waar steeds meer aandacht is voor kwaliteit. Een van de spelers in deze markt in BBROOOD. Eigentijds brood met echte ingrediënten opgezet door drie generaties bakkers. Het doel was een open bakkerij waar brood weer de tijd krijg om te rijzen en het bakkersambacht weer centraal staat. En dat werkt! Al snel kwam er na de eerste vestiging een tweede en nu zijn er zeven winkels en daarnaast heeft BBROOOD een broodafdeling in Marqt.

 

2. Handmade

Etsy

Etsy is een online shoppingplatform. Niet voor grote retailers en merken maar voor kunstenaars en andere initiatiefnemers. Op dit platform kun je namelijk allerlei zelfgemaakte en vintage producten aanbieden en kopen. Dit wereldwijde platform heeft al 1.4 miljoen actieve verkopers en 20.8 miljoen kopers. Een hele nieuwe manier van winkelen.

Baksels

De slogan van dit concept is: ‘absolutely homemade’. In het knusse winkeltje van Leonie in Amsterdam worden allerlei soorten taart en cake gebakken. Alles wordt zelfgemaakt en dat proef je! Leonie erfde haar passie voor het bakken van haar Franse moeder en oma. ‘Simpel, bourgondisch en zonder poespas’ en absoluut huisgemaakt!

 

3. Toegankelijke expertise

Coolblue

Coolblue is een voorbeeld van een grote retailer die toch de sympathie weet te creëren door middel van aandacht voor personeel en service. Door middel van blogs, youtube-filmpjes en reviews ‘loop’ je al snel tegen een medewerker aan. Dit zorgt voor toegankelijkheid en vertrouwen. Daarnaast investeert Coolblue naast de online activiteiten ook in fysieke winkels om nog meer vertrouwen te creëren en expertise te tonen.

Lindy & Grundy

In Los Angeles kun je de biologisch en lokale slagerij Lindy & Grundy vinden. Een concept dat draait om twee vrouwen die zich inzetten voor beter en biologisch vlees. Het vlees komt van lokale producenten. Allemaal prachtig natuurlijk, maar het meest unieke en aantrekkelijke van dit concept zijn de charismatische Lindy & Grundy zelf.

 

Chris Rikkers

We Create

JosDeVries The Retail Company BV
Bisonspoor 8000
Copenhagen-toren
Verdieping 7/8
3605 LT Maarssen​
P.O. Box 1194, 3600 BD Maarssen
+31 (0) 346 563 764
[email protected]

© 2019 JosDeVries The Retail Company BV · All Rights Reserved

by Amped Concepts