Leegstand en PopUp Stores een mooi huwelijk of juist niet? - Caroline de Jager

woensdag 4 november 2015


Neem contact met ons op voor meer informatie

» Neem contact op

Leegstand en PopUp Stores een mooi huwelijk of juist niet? - Caroline de Jager

Vaak wordt mij het volgende gevraagd: Caroline, wij hebben wat leegstand in dit winkelcentrum, weet jij wat PopUp stores om dat in te vullen?”

Wat zou het fijn zijn, als ik een hoge hoed had, waar ik voor iedere locatie, of het nu Zoetermeer of Meppel is of een winkelcentrum in Rijswijk, een paar fantastische ondernemers kon toveren voor de invulling ervan.

Helaas, zo werkt het niet ;-) Ik heb geen hoge hoed gevuld met 1000-en ondernemers, die ook nog eens die stap willen maken.

Hoe werkt het dan wel, zou je zeggen? En is pop-up dan wel dé oplossing voor leegstand?

Allereerst, ik zou het liever over ‘kansplekken’ praten dan over leegstand, dat is zo’n negatief vertrekpunt. Ik wil gewoon mooie dingen maken. Het is net als met zo’n notitieboekje dat je bij je draagt. Dat heb je vanwege de lege bladzijden, want die nodigen uit om ideeën te krijgen. Zo moet je ook met leegstand omgaan: gebruik het om ruimte te creëren en kans te geven aan iets nieuws. In Londen hoorde ik van een ondernemer de uitspraak ‘Why do I like pop-ups so much? Because your ideas get the opportunity to travel around.’

Dus, wanneer we “de ruimte gaan vieren” en leegstand gaan kantelen naar “kansplekken”, ben ik ervan overtuigd dat er veel leegstand ingevuld kan gaan worden.

Hoe doe je dat dan? Leegstand veranderen in kansplekken?

Dat kan, volgens mijn bescheiden mening, alleen als er door alle betrokken partijen flink geinvesteerd wordt. En dan heb ik het met name over investering in tijd, energie en bemensing en een klein beetje geld en fysieke aanpak.

Als voorbeeld. Wij zijn nu met heel veel energie (veel mankracht) bezig om een leegstaand plein in Rotterdam (Stadhuisplein) om te vormen naar, zoals ik het noem, een HAPPY plein. Concreet, hoe doen we dat? Wat heb je nodig?

1. netwerk – wie zijn die nieuwe ondernemers en wat is zijn vraag?

Aangezien ik vrij veel werkzaamheden in Rotterdam verricht ( bijvoorbeeld - meedenken met een winkeliersvereniging, workshops geef op Hogescholen en Kunstacademie), weet ik vrij goed wie op zoek naar wat is. Een Kollektief van net-afgestudeerde kunstacademie studenten was bijvoorbeeld op zoek naar een grote lege ruimte om afstudeerwerk tentoon te stellen. Deze groep jonge ondernemende mensen bemannen nu een grote leegstaande ruimte aan het Stadhuisplein te Rotterdam. Prachtig! Er lopen weer mensen, er is weer roering, er wordt weer gelachen en ontmoet!

2. Investering – tijd, mankracht, marketing en fysiek gereed maken van de ruimte.

Iedere plek heeft zijn eigen passende ondernemers nodig, In Rotterdam (Amsterdam, Den Haag en Utrecht) zijn dat veelal designers, hippe ondernemers en zelfs ook grote merken. In een stad als Roosendaal (waar we ook werken) moet je het zoeken in ondernemers in de omgeving, die wellicht hun webshop willen combineren met een (tijdelijke) winkel. Om de juiste mensen voor de juiste plek te vinden heb je mankracht en tijd nodig. Dat kan zomaar een paar maanden tijd kosten. Er zal een partij moeten zijn, die in deze mankracht investeert. In Roosendaal bijvoorbeeld is dat de eigenaar, die bewust investeert in mankracht van ons bedrijf EN een kleine fysieke aanpassing van de leegstaande ruimten. Deze ruimten, moeten klaar zijn om in te trekken MET - en dat is het allerbelangrijkste - WIFI.

In Roosendaal (en vergelijkbare steden of dorpen) heb je namelijk veelal te maken met kleine startende ondernemers, die zich geen investering kunnen veroorloven. De eigenaar zal dus moeten investeren.

De investering zal zich terugverdienen in het feit dat de “leegstand” is opgelost en dat de rest van de straat of stad niet verder in verloedering raakt. Hiermee creeer je voor de lange termijn toekomst weer nieuwe kansen.

3. Verandering - SHIFT– in denken, doen en verdienen.

Iedere plek – locatie kan in mijn ogen ingevuld worden. De ene plek heeft alleen iets meer investering nodig dan de andere plek. Deze SHIFT in denken is denk ik de grootste uitdaging. Om leegstand om te toveren naar “kansrijke plekken” zullen alle partijen ‘anders” moeten denken en handelen. Het oorspronkelijke model van direct geld verdienen aan vastgoed moet gekanteld. In plaats van verdienen, zal er eerst geinvesteerd moeten worden.

Ik ben ervan overtuigd dat met deze kanteling er heel veel leegstand kansrijk kan gaan worden! 

 

Caroline de Jager – Creative Director Go-PopUp (Popup ondernemer sinds 2008) 

We Create

JosDeVries The Retail Company BV
Bisonspoor 8000
Copenhagen-toren
Verdieping 7/8
3605 LT Maarssen​
P.O. Box 1194, 3600 BD Maarssen
+31 (0) 346 563 764
[email protected]

© 2019 JosDeVries The Retail Company BV · All Rights Reserved

by Amped Concepts