Hét retailconcept van 2020!

dinsdag 29 juli 2014


Neem contact met ons op voor meer informatie

» Neem contact op

Hét retailconcept van 2020!

Daar is onze expertgroep “Retailconcepten” van Shopping 2020 hard naar op zoek! Naar succesvolle, en winstgevende retailconcepten welteverstaan :-). En zo begonnen we onze eerste sessie op 26 juni onder begeleiding van JosDeVries The Retail Company.

Meet the experts!
Onze groep bestaat namelijk uit een nogal gemêleerd publiek; onder andere van de commercieel directeur van Paradigit, de senior consultant Strategy & Format van JosdeVries, de E-commerce manager van Vomar, de manager marketing & brand van NS Stations, de managing director van Mobile Strategy, de Concept Manager van de Etam Retail Groep, de Sector Manager van de ABN AMRO, de founder van 9 Straatjes online tot een Shopoloog… Kortom, een nogal “multi-channel” groep die één ding gemeen heeft; we hebben allemaal een enorme liefde voor retail en geloven heilig in het bestaansrecht van onweerstaanbare winkels!

Hóe word je een onweerstaanbare winkel?
Hóe nog meer winkels en retail merken écht onweerstaanbaar kunnen worden, begint met het beantwoorden van een van de belangrijkste strategische vraagstukken; wát is je toegevoegde waarde? Oftewel, wat is je positionering?

‘Ouderwetsch’ positioneren
Om de discussie te starten, zijn we begonnen met het invullen van een positioneringsmatrix. Binnen welk speelveld (kwadrant) speel je als merk het ver-leidspel?

‘Ouderwetsch’ positioneren begint met vast te stellen of je Functioneel of Emotioneel ‘bent’, of Alledaags of Bijzonder. In onze groep bleken deze vragen makkelijker gesteld dan beantwoord.  Wat zijn de dynamieken van ieder speelveld? En wat betekent dat voor de gewenste klantbeleving in en van jouw winkel?

Gaat het überhaupt nog om je product?
Of gaan deze vragen over je type winkel? Ben je een alledaagse of een bijzondere winkel op basis van je assortiment? Steeds meer assortimenten bestaan uit een mix van alledaagse en bijzondere producten? Welke rol speelt prijs hier dan in? En als we dan écht klantgericht willen zijn of worden, is het dan wel ‘toekomstbestendig’ om je type product, je assortiment of je type winkel centraal te stellen

Of staat je klant centraal?
Moet je dan niet je klant centraal stellen in je positionering? Maar die weet toch ook niet wat hij/ zij wil? Het ene moment wil hij/ zij top-service, dan weer de allerlaagste prijs, en dan blijkt een heel functioneel product ineens weer heel emotioneel te zijn? En die shoppers zijn in 2020 er vast niet makkelijker op geworden…

We hebben geen keuze meer!
Kortom, ‘ouderwetsch’ positioneren blijkt niet meer zo eenvoudig anno 2014. Laat staan in 2020! We hebben geen keuze meer; de klant staat centraal. Zijn/ haar behoeftes staan centraal. En die behoeftes veranderen inderdaad voortdurend. Afhankelijk van de aankoop-fase waarin hij/ zij zich bevindt.

‘Nieuwerwetsch positioneren’
Nieuwerwetsch positioneren gaat dus over de customer journey; over de ‘aankoop-reis’.
Het ‘nieuwe positioneren’ gaat over de behoeftes die je (potentiële) klant heeft vóórafgaand aan het aankoopproces. De behoeftes die hij heeft tijdens het aankoopproces. En de behoeftes die hij heeft het aankoopproces.

Onze behoeftes veranderen voortdurend. Zelfs tijdens een aankoopfase.
Ohja, en mannen en vrouwen zijn echt anders…

Mooie inzichten voor onze volgende meeting aanstaande donderdag 31 juli! Onze journey wordt vervolgd. Maak er een echt klantgerichte dag van! Elke dag.


Met onweerstaanbare groet,

Chantal Riedeman

We Create

JosDeVries The Retail Company BV
Bisonspoor 8000
Copenhagen-toren
Verdieping 7/8
3605 LT Maarssen​
P.O. Box 1194, 3600 BD Maarssen
+31 (0) 346 563 764
[email protected]

© 2019 JosDeVries The Retail Company BV · All Rights Reserved

by Amped Concepts