Erop of eronder voor de bouwmarkten

vrijdag 15 maart 2013


Neem contact met ons op voor meer informatie

» Neem contact op

Erop of eronder voor de bouwmarkten

Net als het huidige weer lijkt de winter voor de bouwmarkten onverbiddelijk.

Al een aantal jaren een neerwaartse spiraal in omzet en winst. En er lijkt geen einde aan te komen. Of toch? Formules als Gamma, Karwei en Praxis hebben geprobeerd deze spiraal te doorbreken door een aanscherping van hun brand identity en door hun assortiment zoveel mogelijk te stretchen.

De inzet hierbij is om alles onder één dak aan te kunnen bieden: one-stop-shopping. Zeg maar van doe-het-zelf, tot tuin, wonen en recreatie. En we weten allemaal wat dat betekent: heel veel vierkante meters. De gemiddelde bouwmarkt van deze formules is gigantisch. Formules als Hubo, Multi-mate en Fixet proberen het anders. Ze kiezen voor kleinschaligheid in dorpen en steden, dichtbij de klant. Geen van de keuzes lijkt aan de winnende hand, en de druk neemt alsmaar toe.

Wat tot nu toe ontbrak is een gedegen cross channel-aanpak. Tot recentelijk. Sinds een half jaar lijken de grote bouwmarkten de handschoen echt op te pakken om tot een volwaardige cross channel-strategie te komen. Misschien hebben ze geleerd van de schoenenbranche. Ook in deze branche was men er lange tijd van overtuigd dat de storm van de digitalisering wel aan hen voorbij zou gaan. Pas nu deze storm zich ontwikkelt tot orkaan, lijken de bouwmarkten er langzaam van overtuigd te raken dat de invloed van digitalisering niet langer te ontkennen valt.

Omgekeerd hebben online partijen de wind wel in de rug. Bij Bol.com, Kijkshop en Coolblue kun je ook terecht voor een selectief doe-het-zelf assortiment. Nu nog beperkt, maar dat zal wellicht niet lang zo blijven. En ook zij bieden click & collect-mogelijkheden. En wat te denken van ‘Google shopping’? Nog even en je kunt al je klusbenodigdheden via Google bestellen. In een oogopslag zie je waar het gewenste product tegen welke prijs te koop is. Inclusief reviews, leveringstermijnen en bezorgkosten. De markt wordt ultra transparant en daardoor wordt het bouwmarktassortiment steeds meer een ‘commodity’. En dat is potentieel dodelijk voor deze branche, want bij commodity producten gaat het uiteindelijk vaak om prijs en iedere retailer weet wat dat met je marges doet. Vormen deze ontwikkelingen een voorbode van wat we al enige tijd zien in de elektronicabranche?

Ook als bouwmarkt ontkom je er dan niet aan om ook de commodity- en dus lagemargeproducten te blijven leveren vanuit een compleet assortiment in concurrentie met online spelers. Maar kunnen bouwmarkten zich veroorloven daar in prijs net zo diep in te gaan als online spelers? Misschien is dat wel geen kwestie van kunnen maar van moeten. En dat kan alleen maar als je bereid bent over je eigen schaduw heen te stappen en op een compleet andere wijze naar je business model te kijken. Een slimme en onderscheidende cross channel-benadering biedt hier de enige uitweg. Misschien moeten bouwmarkten wel meer commodity goederen online gaan aanbieden (en toegankelijk maken in de winkels middels click & collect) en tegelijkertijd op de vloer weer meer speciaalzaak worden. En meer speciaalzaak worden, kan betekenen dat naast efficiënte excellente zelfbediening weer meer oog moet komen voor service. Meer hoog gekwalificeerd personeel, meer ruimte en aandacht voor juist bijzondere producten. Producten die de klant eerst wil zien, voelen of zelfs proberen. En dat op een kleinere oppervlakte maar wel compleet anders ingericht. Beleving en persoonlijke service moeten hierbij de boventoon voeren.

Het zal interessant zijn om te zien hoe de bouwmarkten zich de komende jaren verder zullen ontwikkelen. Maar één ding is zeker, het zal nooit meer hetzelfde zijn.

Lieneke van der Laan | JosDeVries The Retail Company

We Create

JosDeVries The Retail Company BV
Bisonspoor 8000
Copenhagen-toren
Verdieping 7/8
3605 LT Maarssen​
P.O. Box 1194, 3600 BD Maarssen
+31 (0) 346 563 764
[email protected]

© 2019 JosDeVries The Retail Company BV · All Rights Reserved

by Amped Concepts