De winkel van de toekomst is hybride en flexibel

woensdag 15 juni 2016


Neem contact met ons op voor meer informatie

» Neem contact op

De winkel van de toekomst is hybride en flexibel

De rol van de winkel verandert. Ik ben ervan overtuigd dat door het volwassen worden van de e-commerce behoefte is aan een nieuwe visie op de fysieke winkel. We moeten de fysieke winkel weer op waarde gaan schatten, juist in de combinatie met e-commerce. Dit wil zeggen dat we verder moeten kijken dan omzet per vierkante meter en distributie. Er ontstaan nieuwe kansen om een nieuw soort beleving te gaan creëren, waardoor betekenis kan worden gegeven aan klantcontact. Beleving is op die manier een instrument voor marketing en branding. 

De fysieke winkel runnen als een magazine

Het gevolg hiervan is dat de fysieke winkel flexibeler moet zijn. Dus naast de gedeeltelijke vaste indeling van de winkel zal vooral ook ruimte moeten komen voor het flexibele deel van de winkel. Om zo te kunnen inspringen op nieuwe thema’s, ervaringen, interacties en campagnes. Een verrassende winkel gedraagt zich als een magazine en blijft zo altijd in beweging. Hierdoor blijven klanten komen; benieuwd naar welke beleving zij nu weer kunnen verwachten.

Dit vraagt natuurlijk om een flinke verschuiving in de bestaande aanpak van concept ontwikkeling. Zowel vanuit de retailer, als vanuit de ontwerper.

Hybride formats

Als retailer kom je niet langer meer weg met vastgestelde definities en vierkante meters om zo de uitrol van een concept makkelijk te kunnen realiseren. Dit past niet bij de behoefte aan flexibiliteit van de hedendaagse klant. Daarom moeten formules veel meer hybride worden, met nieuw te definiëren rollen en functies; alles gecombineerd in één concept, met verschillende oppervlaktes per merk.

Concept ontwikkeling

Wat betekent dit voor concept ontwikkeling? We moeten omarmen dat verandering de enige constante is van onze tijd. De oude manier van concept ontwikkeling voldoet niet langer. Te vaak wordt er een pilot ontwikkeld met de ambitie zo min mogelijk aanpassingen te hoeven doen, maar toch relevant te blijven voor de komende 4 tot 7 jaar. Dit moet veranderen.

De hele creatieve industrie zou samen moeten werken om te komen tot meer flexibele en creatieve ideeën om concepten interessant te houden. Vanuit een multidisciplinair team moeten we tot een oplossing kunnen komen. Toepasbaar van product en concept tot proces en organisatie.

Agile, Scrum en Design Thinking

Een interessante methode die deze verandering te weeg zou kunnen brengen is Scrum, deel van de Agile-filosofie. Het succes van deze methode is bewezen in de IT-branche en heeft daarom de reputatie te gestructureerd en strak te zijn voor de creatieve industrie. In de creatieve industrie ligt de focus vooral op Design Thinking. Een methode die innovatie stimuleert door een nieuw perspectief op probleemoplossend denken. Ik zou willen pleiten voor een combinatie van Scrum en Design Thinking.

Vanuit mijn ervaringen is de combinatie van deze twee methodes een absolute winnaar. Op deze manier begint elke ontwikkeling met een out-of-the-box-benadering van de doelstellingen en klantbehoeften. Laten we erkennen dat Agile en Scrum hebben geleid tot innovaties en een gestroomlijnd proces in IT die alle verwachtingen te boven gingen. De combinatie van ongelimiteerde creativiteit gestimuleerd door Design Thinking en het gestroomlijnde proces dankzij Scrum, daar geloof ik in. Zo kunnen we nieuwe concepten ontwikkelen die verrassen en flexibel zijn op een manier die we niet eerder hebben gezien. 

Lieneke van der Laan

We Create

JosDeVries The Retail Company BV
Bisonspoor 8000
Copenhagen-toren
Verdieping 7/8
3605 LT Maarssen​
P.O. Box 1194, 3600 BD Maarssen
+31 (0) 346 563 764
[email protected]

© 2019 JosDeVries The Retail Company BV · All Rights Reserved

by Amped Concepts