De nieuwe winkelstraat kan niet zonder pop-up stores

maandag 29 februari 2016


Neem contact met ons op voor meer informatie

» Neem contact op

De nieuwe winkelstraat kan niet zonder pop-up stores

Het is een spannende tijd voor retail. Dat heeft het faillissement van V&D wel weer bevestigd. Grote winkelketens vallen om en leegstand teistert de binnensteden. We staan op een belangrijk kruispunt, het kan alle kanten op gaan. Hoe ziet de toekomst voor retail eruit? In het verleden zagen we vooral een trend van steeds grotere internationale winkelketens die gekenmerkt werden door strak merk- en formulebeleid en positionering. Het gevolg is dat bijna alle winkelstraten in Nederland er hetzelfde uit zien.

Compositie van touchpoints

Het is niemand ontgaan, internet heeft een grote vlucht genomen. Dit heeft de wereld veranderd en daarmee ook de retail. Naast de winkel zijn er steeds meer ‘touchpoints’ ontstaan waar klantcontact kan plaatsvinden.  De technologie heeft er voor gezorgd dat diverse media en touchpoints ook ‘retail’ kunnen zijn. Zo bieden bijvoorbeeld YouTube-filmpjes de mogelijkheid om producten te kopen die in de video voorkomen en de smartphone verandert de abriposter met behulp van een QR-code in een interactieve winkel.

De retailer staat voor de uitdaging om met al deze touchpoints een consistent merkverhaal te ‘componeren’. Daarom zien wij een retailconcept als een compositie van touchpoints. En vergeet niet dat de winkel ook een belangrijk touchpoint is!

De winkel speelt in de compositie van touchpoints een belangrijke rol. Maar de winkel hoeft niet primair een verkoopkanaal te zijn. De winkel, en dan in het bijzonder de flagshipstore, kan ook fungeren als merkplatform. Een plek om het merk tentoon te stellen om zo merkbekendheid en loyaliteit te creëren.

Een relevante winkelstraat is een afspiegeling van de samenleving. Dit vraagt om diversiteit, flexibiliteit en ‘blurring’. Een gevarieerde straat waar lokale speciaalzaken en grotere retailers. Afgewisseld met showroomwinkels, horecagelegenheden en foodconcepts. Maar de extra dynamiek en verrassing ontstaat door het toevoegen van de popup-store!

 

Het nieuwe denken

Er is behoefte aan een nieuwe manier van denken. Ontwikkelaars van winkelgebieden zouden het oude denken in stenen en verhuurbare meters moeten loslaten. Ontwikkelaars zijn nu nog teveel bezig met het vullen van locaties zonder daarbij stil te staan bij de gewenste positionering van het winkelgebied als merk. En voor die positionering zijn popup-stores van grote strategische betekenis om het winkelgebied een gezicht te geven. Popup-stores kunnen een winkelgebied spraakmakend maken. Helaas wordt deze winkelvorm nu alleen nog gezien als een mogelijkheid om kansrijke gebieden die last hebben van leegstand weer kleur te geven. Dit is een gemiste kans. Op de toplocaties wordt de popup-store nog amper ingezet. Het blijft bij het gebruiken van pop-up als een overbrugging op het moment dat de dure ruimtes even leeg komen te staan.

Maar er zijn ook voorbeelden die aantonen dat het anders kan. Westfield Shopping Mall is een voorbeeld van een winkelgebied dat zich als merk weet te manifesteren. Er is een duidelijke strategie die zorgt voor een sterke merkbeleving, waarbij de behoeftes van de bezoeker centraal staan. Popup maakt deel uit van die strategie. Popup-stores worden actief ingezet om verrassing en dynamiek te creëren die de bezoeker van het Westfield Mall merk verwacht.

Meebewegen

Om ook in de toekomst succesvol te zijn is popup een belangrijk middel, niet alleen om leegstand te vullen, maar juist om relevantie te creëren. Ook de toplocaties, die nu nog in een comfortabele positie lijken te verkeren, zullen moeten meebewegen om verschraling te voorkomen. Juist die toplocaties moeten blijven bewijzen dat zij de combinatie kunnen maken tussen diversiteit, flexibiliteit en verrassing. Popup stores zijn bij uitstek het middel om de winkelstraat weer leuk te maken! 

We Create

JosDeVries The Retail Company BV
Bisonspoor 8000
Copenhagen-toren
Verdieping 7/8
3605 LT Maarssen​
P.O. Box 1194, 3600 BD Maarssen
+31 (0) 346 563 764
[email protected]

© 2019 JosDeVries The Retail Company BV · All Rights Reserved

by Amped Concepts