'Blurring zal traditionele retail verder op zijn kop zetten'

woensdag 2 augustus 2017


Neem contact met ons op voor meer informatie

» Neem contact op

'Blurring zal traditionele retail verder op zijn kop zetten'

Het is een grote bedreiging én een enorme kans voor traditionele retail: blurring, het mixen van functies en aanbod. De Ikea verkoopt food, ook de Sissy-Boy heeft een café en zelfs de Action heeft een food-assortiment. Maar ook bínnen food en non-food zie je functievermenging. Denk aan een postkantoor in de boekwinkel, of een café in de supermarkt. En die grenzen zullen steeds verder vervagen.

Blurring is booming! Het gevolg: het aanzicht van de retail zal tussen nu en 2020 compleet veranderen. We denken snel aan de schoolvoorbeelden: koffiedrinken in de boekenwinkel, of een biertje in de platenzaak. Maar blurring gaat veel verder – het heeft al een belangrijkere plaats in het retail-landschap dan we vaak denken. Ook de foodservice in de supermarkt is een voorbeeld van blurring: een combinatie van horeca- en retail-elementen. Parfum of telefoonhoesjes in een kledingzaak, koffiebonen kopen bij de barista: allemaal blurring.

De rollen omgedraaid 

De klant denkt steeds minder in kanalen en formats: hij redeneert vanuit zijn behoefte. En geholpen door alle digitale technieken draait de consument in hoog tempo de rollen in de keten om. Steeds vaker kiest hij, scrollend op zijn iPhone, de aanbieder die hem op dat moment en op die locatie het beste aanbod brengt. Merken ontwikkelen zich tot lifestyle-ambassadeurs en de fysieke winkel krijgt een nieuwe rol. Neem bijvoorbeeld de Zara die niet alleen kleding, maar ook home en accessoires verkoopt. Bij die lifestyle-benadering past een steeds bredere product range en steeds meer merken begrijpen dat naast non-food ook food een steeds belangrijker onderdeel is van onze lifestyle.

Food is de nieuwe fashion

Blurring tussen non-food en food komt niet uit de lucht vallen: food is in deze tijd meer dan ooit onderdeel van onze identiteit. Met name jongere generaties onderstrepen hun lifestyle door hoe zij omgaan met eten. Dat betekent dat wat zij consumeren, waar ze consumeren hoe ze consumeren van dag tot dag en zelfs van moment tot moment kan verschillen. Je bent wat je eet en #powerfood, #yummie, #foodporn en #whatsfordinner zijn trending. Niet zo raar dus dat steeds meer fashion- en lifestyle-concepten food omarmen.

De combinatie van food en non-food is niet nieuw. In de Verenigde Staten weten grotere winkelcentra al lang dat een foodcourt zorgt voor meer klanten, die gemiddeld langer blijven en meer uitgeven. Blurring biedt kansen om van retaillocaties destination points te maken. Goede eet- en drinkmogelijkheden creëren een ontmoetingsplek, een gezellige en dynamische omgeving die de beleving vergroot. Met als gevolg een langere verblijfsduur, meer traffic én een hogere klantwaardering.

Concurrentie van twee kanten

Maar als steeds meer merken en winkels food gaan aanbieden betekent dat dat de supermarkt, maar ook de traditionele foodservice, steeds meer ‘share of the stomach’ moet inleveren. Want de concurrentie komt niet alleen van de blurrende non-food-ondernemers: ook de farmer markets, foodhallen en foodtrucks komen als paddenstoelen uit de grond. Deze concepten zijn razend populair, met hun inspirerende assortiment en verse bereiding op locatie.

De traditionelere retailers móeten dus innoveren als ze niet nog meer ‘share of stomach van de consument willen verliezen. De consument koopt inmiddels namelijk al meer dan de helft van zijn eten en drinken ergens anders dan in de traditionele supermarkt.

De innovatieve retailer is de winnende retailer

Blurring en functievermenging vormen een bedreiging, maar ook een kans! Want door blurring ontstaan er ook veel nieuwe mogelijkheden. De oude definities van wat een concept is en zou moeten zijn worden doorbroken. Wat kan de retailer doen? Allereerst: nóg meer in de huid kruipen van de klant. Wat is zijn of haar specifieke behoefte? Is dat routine, gemak of genieten? En op welk moment? Thuis, onderweg, op locatie? De consument maakt zijn keuzes steeds meer op basis van wisselende behoeften. Die denkt daarbij niet in klassieke kanalen, maar overweegt: ‘Wie heeft hier, nu, het best passende aanbod voor mij? Daarbij kijkt de klant niet naar wat het kernassortiment van het concept is. Als er een loyaliteit is aan het merk, of het merk de juiste oplossing of beleving biedt op het juiste moment, bepaalt dat de keuze.

De partij die door dicht bij de consument te staan de belangrijkste waarde toevoegt in de keten wint. Wie die partijen zijn hangt vooral af van hun vermogen om te innoveren en te vernieuwen. De creatieve input en visie van retaildesigners is daarbij onmisbaar. Een concept ontwikkelen is één ding; dit concept zo vormgeven zodat het verhaal erachter helder en toegankelijk is, en voldoet aan de hoge verwachtingen van de hedendaagse klant, is een tweede.

We Create

JosDeVries The Retail Company BV
Bisonspoor 8000
Copenhagen-toren
Verdieping 7/8
3605 LT Maarssen​
P.O. Box 1194, 3600 BD Maarssen
+31 (0) 346 563 764
[email protected]

© 2019 JosDeVries The Retail Company BV · All Rights Reserved

by Amped Concepts