Afrikansen

dinsdag 12 maart 2013


Neem contact met ons op voor meer informatie

» Neem contact op

Afrikansen

‘Afrikansen’

Ik was voor een studiereis in Oeganda.

Wat ik daar zag heeft mij diep geraakt, wat ik daar zag heeft mij blij gemaakt.

Oeganda heeft toekomst, maar er zijn nog niet veel buitenlandse bedrijven die dat zien. Afrika is allang niet meer dat vergeten werelddeel. Maar het ontbreekt de meeste buitenlandse bedrijven aan lef, aan geduld en aan de strategie om hun kansen te pakken.

Gelukkig zijn er ook buitenlandse ondernemingen die dat wél zien.

Die wél lef hebben en wél hun kansen weten te pakken. Bij één van die bedrijven ben ik geweest. Bij Bbrood. Een Nederlandse onderneming die, zoals de naam al zegt, brood verkoopt. Dat doen ze sinds 2011 in Kampala, de hoofdstad van Oeganda, met inmiddels twee vestigingen en 42 medewerkers. Bbrood toont wat er mogelijk is voor ondernemers die deze ‘nieuwe wereld’ ontdekken. Die zich niet blind staren op wat niet kan, maar zich richten op de kansen en mogelijkheden van deze unieke groeimarkt. Die oog hebben voor de stormachtige economische groei en de snelle opkomst van een koopkrachtige middenklasse.

Bbrood is een kleine ambachtelijke bakkerij die Renee Pater in 2008 startte aan de Amsterdamse Zeedijk en inmiddels al negen vestigingen heeft in Amsterdam, Den Haag en Haarlem. De sleutel van haar succes? Pure ingrediënten, traditioneel gemalen tarwemeel en heel veel geduld en passie. De ambitieuze Renee Pater wil meer. En na toevallige contacten met Oeganda ziet ze in dit land haar kans. Via een joint venture met een lokale bakkerij en een korte opleiding van Afrikaanse bakkers in Amsterdam gaat in juli 2011 Bbrood Oeganda open. Na heel wat vallen en opstaan (tropische temperaturen, lastige lokale logistieke problemen, haperende elektriciteit…) is Bbrood nu een succes.

Waarom lukt het Bbrood in Afrika? Omdat Bbrood zich heeft weten in te leven in en aan te passen aan de lokale markt. Bbrood heeft als primaire doelgroep de opkomende middenklasse. Mensen die in de grotere steden wonen en meer te besteden hebben dan die in de omringende dorpen. Een goed gekozen doelgroep dus. Als westerse onderneming heb je bepaalde standaarden. Vraag is of je het daarmee redt in Afrika. De inkomens liggen bijvoorbeeld aanmerkelijk lager dan in het westen. Daar moet je je dus aan aanpassen. Een uitbreiding van een bestaande formule moet daarom bijna een op zichzelf staand bedrijf worden.

Verder heeft Bbrood er voor gekozen om lokale mensen op te leiden tot bakker. Brood voor en door de lokale bevolking dus.

Het succes van Bbrood heeft mij blij gemaakt. Het toont dat dit ‘verloren continent’ leeft, groeit en bloeit.

Wat me ook enorm heeft geraakt, is de enorme levensvreugde van de Oegandezen. Zo bezochten we op een avond met brommertjes Lake Victoria. We kwamen in een klein en zeer armoedig dorpje. Maar de mensen waren vrolijk en blij. Daar heb je dus geen iPhone, iPad en MacBook voor nodig, zoals wij vaak denken…

Iets waar ik best een beetje jaloers op ben.

Afrika kan vast heel veel leren van onze ondernemersgeest.
Maar wij kunnen misschien nog wel veel meer leren van hun kwaliteit van leven.
Oeganda heeft mij diep geraakt, Oeganda heeft mij blij gemaakt.

Bas Sterk

We Create

JosDeVries The Retail Company BV
Bisonspoor 8000
Copenhagen-toren
Verdieping 7/8
3605 LT Maarssen​
P.O. Box 1194, 3600 BD Maarssen
+31 (0) 346 563 764
[email protected]

© 2019 JosDeVries The Retail Company BV · All Rights Reserved

by Amped Concepts