Hoe staat het met de P's in Rotterdam?

maandag 12 maart 2018


Neem contact met ons op voor meer informatie

» Neem contact op

Hoe staat het met de P's in Rotterdam?

 

Rotterdam is populairder dan ooit. In de lijst van populairste en meest succesvolle ‘stedenmerken’ zit Rotterdam onze hoofdstad op de hielen. Voerde Amsterdam al jaren de lijst aan van ‘place to visit’, Rotterdam is momenteel hip and happening. Of het nou om wonen, winkelen of werken gaat. Waar komt die verschuiving vandaan? En hoe hou je die populariteit vast? Want ook de kleinere randstadsteden zoals Delft en Haarlem worden populairder. Laten we de ouderwetse marketingmix er weer eens bijhalen: hoe zit het met de ‘P’s’ in Rotterdam ?

De P’s en een succesvol winkelgebied

Laten we het winkelgebied eens benaderen als een retailformule. De vier P’s zijn een oude marketingmethode om te controleren of een merk of formule in balans is. Edmund Jerome McCarthy ontwikkelde dit idee al in de jaren zestig, en sindsdien is er hoop veranderd in deze wereld, maar één ding niet: of het nou om een merk, formule of winkelgebied gaat, de P’s moeten op orde zijn om succesvol te zijn. Nog even voor diegene die de P’s niet kennen; het gaat over de vier P’s van Prijs, Plaats, Promotie en Product. Vier pijlers die ingezet worden om het verschil te maken met de concurrent. Niet eenvoudig want zoveel ruimte is er niet binnen deze marges, maar later kwamen hier nog de P’s van presentatie en personeel bij. En daar zit een belangrijke sleutel; naar mijn idee wordt de P van personeel in Nederland nog weleens wat verwaarloosd.

De P van Personeel

Ik was pas met vriendinnen in Antwerpen en wat mij direct opviel waren de vriendelijke mensen. Overal voelden we ons welkom, werden we met een glimlach ontvangen en kregen we echt het gevoel ‘op vakantie’ te zijn. Obers, restaurantpersoneel, maar óók medewerkers in grote winkelketens, iedereen was klantgericht, nam even de tijd voor je en dat maakt dat je je welkom en speciaal voelt. Kom daar maar eens in, bijvoorbeeld, Amsterdam, waar het lastig is om geschoold personeel te vinden en de service niet altijd bijdraagt aan een positieve beleving van je bezoek aan de grote stad. Maar in de kleinere Nederlandse steden en dan vooral in de winkels en horeca van kleinere ondernemers krijg ik het gevoel wel écht welkom te zijn. Daar nemen mensen nog echt de tijd voor je, met passie en aandacht. Daarin schuilt een groot verschil met de grote stad en wellicht de reden dat de hoofdstad haar koploperspositie dreigt kwijt te raken. We investeren in mooie, weldoordachte concepten en winkelgebieden. Maar we onderschatten vaak die P van personeel. Zonde, want het maakt of breekt de beleving van de bezoeker. Het zal toch niet alleen aan de Belg liggen, dat moeten wij hier in Nederland toch ook kunnen waarmaken? De pijler personeel is in grotere gebieden lastig te controleren maar door bijvoorbeeld services aan te bieden aan medewerkers anders dan scholing en training (zoals veilig parkeren, OV kaart, sporten mogelijk maken etc.) wordt de betrokkenheid vergroot en dat glimlacht een stuk makkelijker.     

De andere P’s.

Het gaat uiteindelijk natuurlijk niet alleen om de P van personeel, of om de P van prijs. Het gaat erom dat de P’s in balans zijn. En daarom een paar tips om de P’s een boost te geven.

Bij JosDeVries houden wij ons al jaren bezig met de presentatie van retailmerken, niet vreemd dus dat ik geloof in het belang van de P van presentatie. Maar bedenk wel, presentatie is meer dan een mooie winkel of aantrekkelijk winkelgebied, echt goed design vertelt een verhaal dat ook binnen de andere pijlers duidelijk te herkennen is. Kies je positie in de markt en handel daarnaar, bewijs dat met acties en promoties, maar vooral door de juiste keuze te maken in het winkelaanbod en prijsniveau. Wees duidelijk en beken kleur in prijs, promotie en product. Voor een winkelcentrum of winkelgebied verstaan we onder het ‘product’ het ‘winkelaanbod’. De juiste mix van retailers, horeca, services, etc., die het totaal uniek en aantrekkelijk maakt. Met name door verrassende keuzes te maken krijgt een centrum dynamiek en kleur.

Geplaatst in VGvisie INRotterdam

 

 

 

We Create

JosDeVries The Retail Company BV
Bisonspoor 8000
Copenhagen-toren
Verdieping 7/8
3605 LT Maarssen​
P.O. Box 1194, 3600 BD Maarssen
+31 (0) 346 563 764
[email protected]

© 2019 JosDeVries The Retail Company BV · All Rights Reserved

by Amped Concepts