100% Foodcourt - 100% Inspiratie

dinsdag 22 november 2016


Neem contact met ons op voor meer informatie

» Neem contact op

100% Foodcourt - 100% Inspiratie

Elke retail-liefhebber zou van tijd tot tijd New York moeten bezoeken om op de hoogte te blijven van de concepten van de toekomst. Ook ik bezocht onlangs New York om inspiratie op te doen op het gebied van gastronomie. Maar een lijn trekken tussen gastronomie en foodretail bleek moeilijker dan ooit. Neem bijvoorbeeld Whole Foods, Columbus Circle. Is dit nou een foodstore of een self-service restaurant? In deze vestiging kun je zelfs een complete brouwerij vinden.

Een van de leukste nieuwe ontwikkelingen in New York vind ik de opkomende stand-alone foodcourts.  De namen van deze concepten geven de sfeer weer: ‘Gotham West Market’, ‘Gansevoort Market’ en het nieuwste concept ‘Urbanspace’. Dit zijn 100% foodcourts waar verschillende typen van gastronomie worden gecombineerd. Je vindt er bijvoorbeeld luxe burgers, Mexicaanse taco’s, Aziatische gerechten en versgeperste smoothies. En dit alles onder één dak. Natuurlijk bestaat de foodcourt al langer: een plek waar gastronomie samenkomt, de consument kan kiezen tussen verschillende concepten die op een centrale plaats geconsumeerd worden. Maar de traditonele  foodcourt is achterhaald. Je zou eigenlijk kunnen zeggen dat de foodcourt opnieuw wordt uitgevonden... 

De foodcourt 2.0:

  • Foodcourt zonder retail

Deze nieuwe foodcourts zijn zo aantrekkelijk dat er geen retail nodig is om traffic te genereren. Dit verandert de oppervlakte-vraag en biedt nieuwe mogelijkheden qua locaties. De concepten in New York zijn rond de 2.000-3.000 vierkante meter, wat natuurlijk veel minder is dan de oppervlakte dat een geheel winkelcentrum nodig heeft. De foodcourt 2.0 past helemaal binnen de urban lifestyle. 

  • Pop-up karakter

Het hele gevoel dat de foodcourts uitstralen is die van een echte pop-up. De food-aanbieders krijgen volledig de vrijheid om op een creatieve manier hun stands aan te kleden. Dit is al een beleving op zichzelf. Elke stand is een verrassing. In traditionele winkelcentra zijn er vaak juist hele strikte richtlijnen, maar hiervan zie je in de stand-alone foodcourts niets terug. Het foodcourt 2.0 past in de urban omgeving en spreekt tot de verbeelding. 

  • Hip, hot and happening

In het verleden was de foodcourt nou niet per se de 'place to be'. De foodcourt werd gedomineerd door grote internationale fastfoodketens. Niet inspirerend en niet écht lekker. Daar ging je eten omdat het makkelijk en snel was, maar niet omdat het een verrijking van de dag was. De nieuwe foodcourt is hip, hot en happening. In plaats van altijd hetzelfde is het juist altijd verrassend. Kleine lokale iniatieven en misschien nog altijd niet heel gezond, maar dan toch in ieder geval heel erg lekker! Een plek waar je gezien wil worden, waar je afspreekt met vrienden en vriendinnen.

Geweldige ontwikkelingen waar het hart van de retail-liefhebber sneller van gaat kloppen. En de stand-alone-foodcourts veroveren ook de rest van de wereld. In Amsterdam vind je de Food Hallen, echt een foodcourt 2.0. En er zullen er vast snel meer volgen…

Martin Gaber

Geintereseerd in meer inspirerende food-concepten en foodcourts in New York? Laat het ons weten via [email protected] en we nemen contact op! 

We Create

JosDeVries The Retail Company BV
Bisonspoor 8000
Copenhagen-toren
Verdieping 7/8
3605 LT Maarssen​
P.O. Box 1194, 3600 BD Maarssen
+31 (0) 346 563 764
[email protected]

© 2019 JosDeVries The Retail Company BV · All Rights Reserved

by Amped Concepts