INTEGRATIE GASTRONOMIE – SUPERMARKT

dinsdag 5 mei 2015


Neem contact met ons op voor meer informatie

» Neem contact op

INTEGRATIE GASTRONOMIE – SUPERMARKT

“DE SUPERMARKT HEEFT DE INGREDIENTEN, WAAROM NIET HET EINDPRODUCT?”

In gesprek met Creative Director Bob Damen over de stretch van ‘ready to cook & heat’ naar ‘ready to eat.'

De integratie van het restaurant en de winkel - voorheen kende we het vooral van de grote ‘destination centers’, die naar Amerikaanse traditie de klant nog meer reden gaven te komen en vooral te blijven. Maar de food consumptie is ‘blurring’, de verkoop van eten is niet meer voorbestemd aan de supermarkt alleen. Er is sprake van een verplaatsing van product naar moment. Neem bijvoorbeeld HEMA die steeds meer investeert in haar food producten, en de boekwinkels die steeds vaker een horecagedeelte ontwikkelen. De Duitse drogisterij keten DM ontwikkelde het foodconcept “gezonde pauze” geïntegreerd in hun winkels. “Eten kan overal, anyplace, anytime, anyhow” volgens Bob Damen van JosDeVries The Retail Company.

Volgens Bob Damen zijn er vijf redenen om het succes van gastronomie te verklaren en dit zijn bovendien de redenen voor supermarkten om te investeren in de integratie gastronomie – supermarkt:

1. De traditionele opvatting van gastronomie in de supermarkt is niet verdwenen, door een horeca gedeelte in de supermarkt blijven klanten langer in de winkel, en heel simpel, geven dus meer uit. Maar het genereert ook nieuwe klanten, de winkel wordt een destination point waar mensen elkaar ontmoeten.

2. Er is een groeiende vraag naar hoge kwaliteit vers en de bijbehorende vers beleving. Supermarkten proberen zich steeds vaker hierop te onderscheiden. De ultra verse bereiding in het gastronomie gedeelte kan het bewijs vormen van de vers propositie van de supermarkt.

3. De tijdsdruk van de moderne mens wordt steeds hoger. Tijd is steeds schaarser geworden waardoor de tijd voor boodschappen doen en eten bereiden niet meer genomen wordt. Men wil liever niet inleveren op het plezier van lekker en vers eten. De supermarkt kan deze consument ontzorgen door de stretch van ready to cook & heat naar ready to eat en grab & go oplossingen.

4. De verse producten zijn aanwezig in de supermarkt, deze kunnen de gastronomie voeden. Dit heeft als groot voordeel dat zo verspilling kan worden tegen gegaan. Voordat producten hun versheid verliezen kunnen ze verwerkt worden in de horeca.

5. Differentiatie! Waarop kan de supermarkt zich nog onderscheiden? Gastronomie is een kans voor de retailer om zich te onderscheiden en kleur aan te brengen in het Nederlands supermarkt landschap.

Is dit alleen te realiseren op grote winkeloppervlaktes? Volgens Bob is dit niet het geval: “kijk maar naar Boon’s Markt in Utrecht die een horeca gedeelte heeft weten te realiseren op een beperkt aantal vierkante meters”.  De key is keuzes durven maken die passen bij het investeringslevel. Het is belangrijk in het oog te houden dat horeca een heel ander spel is dan het spel van de supermarkt. De investeringen in bijvoorbeeld personeel zijn hoog. Dat wat je doet moet je niet te complex maken. Een goede categorie om mee te beginnen voor het ontwikkelen van eigen horeca is sushi. Sushi kan voor een groot gedeelte buiten de winkel worden geproduceerd wat de kosten drukt, maar toch voor veel show zorgen op de winkelvloer. Daarnaast is de opleiding voor het personeel minimaal. Sushi is op dit moment een grote trend. Wil je dit risico niet aangaan dan kan een franchise module een oplossing bieden.

Benieuwd naar de integratie van horeca en supermarkt? Bezoek dan vooral de volgende winkels:

  • Albert Heijn XL Eindhoven
  • Jumbo Foodmarkt, maar ook Jumbo ‘Large’ concepten integreren horeca-modules
  • Boon’s Markt Utrecht
  • Dekamarkt - Food of the world
  • Landmarkt
  • Ekoplaza Concept Store Amsterdam 

 

Chris Rikkers

We Create

JosDeVries The Retail Company BV
Safariweg 6-11
3605 MA Maarssen, P.O. Box 1194
NL-3600 BD Maarssen
The Netherlands
tel. : +31(0)346 - 563764
info@josdevries.eu

© 2017 JosDeVries The Retail Company BV · All Rights Reserved

by Amped Concepts